Izetbegović na razgovorima sa predstavnicima SBiH i A-SDA

N1

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost jučer su dogovorili koaliciju na nivou Federacije BiH i kantona, što je izazvalo reakcije kod čelnih ljudi Stranke za Bosnu i Hercegovinu i A-SDA.

Kako N1 sazanje, ovo je bio razlog za sastanak Izetbegovića i predstavnika Stranke za BiH i A-SDA koji bi trebao uskoro početi u zgradi predsjedništva BiH. 

Predstavnici navedene dvije stranke najvjerovatnije će tražiti pojašnjenje koalicije SDA i SBB-a i ulogu SBiH i A-SDA u eventualnoj budućoj vlasti na federalnom i kantonalnim nivoima.

Upravo su SBiH i A-SDA sa Strankom demokratske akcije krajem jula dogovorili sporazum o političkoj saradnji i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015-2018.

Međutim, ulaskom SBB-a u koaliciju sa SDA, ove dvije stranke isključene su iz svakih pregovora iako u ranije potpisanom sporazumu stoji da se ove političke stranke obavezuju da će formirati vlast na nivou FBiH i kantona TK, USK, BPK i HNK te podržati program rada FBiH kao i aktuelni saziv Vijeća ministara.