Voda na kućnim pragovima mještana Vrbaške i Knežice

Vijesti 15. okt 201518:04 > 19:26
N1

U posljednja 24 sata bujaju rijeke u sjeverozapadnom dijelu BiH. Probleme mještanima prave i bujični potoci i rječice čija korita decenijama nisu čišćena.

Voda na kućnom pragu je uobičajena situacija za mještane Vrbaške kod Gradiške. Štetu pravi Ljutava i druge manje rijeke, čija korita su zapuštena.

“Sava manje štetu pravi nego Ljutava, Ljutava topi sve oko sebe, evo sada. Nije niko dolazio da čisti korito ove rječice“, rekao je Ratko Šinik iz Vrbaške.

Ista situacija je četrdesetak kilometara dalje u Knežici kod Kozarske Dubice. Voda je noćas ušla u desetak objekata.
Tragovi se vide, miris osjeća. Posljedice se čiste.

“Bilo kakve nevrijeme podigne nivo vode. 30-40 centimetara je ušlo u objekat“, kazao je Zdravko Janjoš iz Knežice.

Una raste i do 15 centimetara na sat. Stanje pripravnosti je u Kostajnici.

U Novom Gradu Una je porasla 242 centimetra, Sana u Prijedoru za dva metra i dva centimetra, opasnost prijeti od bujičnih voda i malih rječica.

Površinske i podzemne vode, kao i fekalna kanalizacija koja se izlila u Prijedoru, povukle su se s prestankom padavina.

Malo jača kiša obara na popravni nadležne službe. Vlada RS je prije tri godine uzela kredit od EIB-a od 55 miliona eura kako bi rekonstruisala sisteme za zaštitu od poplava. Građani pomake ne osjećaju

“Područje Prijedora ne može da se riješi za mjesec-dva. Možemo preuzeti preventivne mjere iz projekta hitnih mjera”, rekao je Slaviša Savić, pomoćnik direktora Vode Srpske.

Dok nadležni po direktivama EU prave mape rizika i ugroženosti, po direktivama EU, kiše ne čekaju.

U Bihaću je zaplavljeno 60 kuća. Trend porasta vodostaja od deset centimetara po satu se bilježi u Sanskom Mostu na Sani, Hrustovu na Sanici i Karanovcu na Spreči.