Rudari se oprostili od poginulih, večeras će ponovo u jamu

Vijesti 15. okt 201518:45 > 20:04
N1

Članovi porodice, kolege rudari, građani, visoki dužnosnici danas su se oprostili od četiri rudara koja su poginula u noći s ponedjeljka u utorak u rudarakoj nesreći u rudniku mrkog uglja Kakanj. U FBiH danas je proglašen dan žalosti. Šta je tačno dovelo do ove nesreća pokazat će istraga čiji se rezultati očekuju iduće sedmice.

Tuga… Bol… Jecaji… Atmosfera je to koja je danas vladala kakanjskim Domom kulture. Bio je premal da primi sve građane koji su željeli reći posljednje zbogom Muhamedu, Nerminu, Miji i Sejadu.

Brojni govornici imali su samo riječi hvale za rudare, te su ponosno podsjetili na njihova djela.

“Postoji istina koja meni stvara vječnu zebnju, jer znam sve dok se na ovim prostorima bude kopao ugalj, strah će teći našim venama. Nije to strah od istine, nego istina koja stvara strah”, kazao je Nezir Begić.

Porodice stradalih rudara ne trebaju strahovati, pomoć im trenutno obećavaju svi. Kolege rudari, uprava Elektroprivrede BiH, predstavnici vlasti..

“Ljudski je da smo danas tužni i da tugujemo, ali imamo razlog i biti ponosni na ljudske veličine od kojih nas je smrt rastavila”, dodao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

No, ono što očekuju svi jeste da se poboljšaju uslovi rada u rudnicima, kako se ovakve tragedije više ne bi nikom dogodile.

“BiH je zemlja natopljena rudarskom krvlju i suzom, stoga po zadnji put molimo one koji mogu i trebaju pomoći da to učine što prije kako nam se ovakve tragedije ne bi dešavale. Čudan je rudarski bijes, po zadnji put neka ga u nama”, ističe Sinan Husić.

Da se ovakve tragedije više ne događaju nada se i Junuz Duranović. On se danas oprostio od svog komšije Sejada Gađuna. Poznavao ga je 20 godina.

“Veoma fin dečko, znam ga od malena i radio je sa mnom pa je dobio otkaz. I eto prije dvije godine dobio posao”, otkriva Duranović.

Klanjanjem kolektivne dženaze te ukopom, Kakanj se tako oprostio od trojice stradalih rudara, četvrti će biti ukopan sutra. Pod kojim su tačno okolnostima izgubili život, pokazat će istraga koja još traje.

Njihove kolege rudari večeras će ponovo u jamu Begići. Treća smjena ovog kolektiva ostala je bez četiri čovjeka. U rudnik moraju, a njihovu situaciju najbolje će opisati ovaj stih.

Na dlanu mi bezbrojna godina,

u znojnoj kapi se kupam i svaki put iznova kao prvi put.

U meni strahovi novog dana za treću smjenu,

jedan po jedan, ko tihi eho redom,

Mušija Nermin, Stojičić Ilije Mato, Sarač Muhamed, Gađun Sejid, za posljednji put…