Duraković: Dogovor SDA i SBB je historijski momenat

Vijesti 16. okt 201509:25 > 09:30
N1

U Novom danu gošća u prelistavanju dnevne štampe bila je doc. dr. Jasna Duraković, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije i profesorica na Fakultetu političkih nauka na odsjeku Komunikologije.

Duraković je odmah na početku prokomentarisala političku situaciju u FBiH: “U proteklih mjesec – dva dana traju intenzivni dogovori između lidera dvije jake stranke – SDA i SBB i vidimo da je na kraju postignut dogovor o sporazumu o saradnji u budućem periodu. Postignuta je koalicija i sporazum će biti potpisan početkom iduće sedmice. Mislim da je to u ovom trenutku historijski momenat u zadnjih deset godina na političkoj sceni BiH jer mijenja dosta stvari. Ova koalicija je dobila podršku od javnosti i međunarodne javnosti, ali i akademske zajednice”.

O kreditu od 300 miliona dolara koji dobija RS je kazala: “Nadam se da će kredit biti iskorišten u pozitivne svrhe i da neće ići u džep pojedincima. Vjerujem da će to biti izlazak iz krize RS“.

O padavinama koje su uzrokovale probleme juče na području Čitluka i Mostara je komentarisala: “Nadam se da neće biti ista situacija kao prošli put gdje se pojedinci uključuju u akcije i upozoravaju medije o pojedinim mjestima da izvještavaju, ali i da država neće biti tako nemarna prema tom pitanju“.

O tragediji koja je zadesila rudare u Kaknju je kazala: “Konstantno slušamo negativne vijesti i svjedočima da je država nemarna prema suštinskim pitanjima u ovoj zemlji. Porodice nemaju ništa od proglašenja dana žalosti, a negdje sam pročitala da su im isplaćene naknade od 1.000 maraka – što je beznačajno. Teške su rudarske priče i njihovi životi i težak je život porodica tih rudara. Velika tragedija se desila i historija se ponavlja. Nedovoljan je doprinos države da se poboljšaju uvjeti rada u rudnicima“.

O presudi Semiru Rastoderu koji je proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradala Hava Dovadžija je rekla: “Kad te osobe više nema, nije ni bitno da li ta osoba leži u zatvoru 10 ili 20 godina, ali stoji činjenica da je vrlo blaga izrečena kazna. Moraju se raditi reforme u kontekstu pravosuđa i tužilaštva“.