Krešić: Trgovci ljudima biraju ranjive kategorije u društvu

Vijesti 20. okt 201508:48 > 09:12
N1

Borba protiv trgovine ljudima bila je tema jutarnjeg programa. Kao i mnoge države u svijetu, BiH je prepoznata kao zemlja porijekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine. Gost Novog dana je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Na pitanje koliko je slučajeva trgovine ljudima registrovano u protekloj godini, Krešić je kazao da je, nažalost, taj broj u porastu.

Cifra je ispod 50 osoba, a u strukturi su različiti spolovi. U 2014. godini radi se o blagom porastu. U 2015. zabilježeno je 10 potencijalnih slučajeva trgovine ljudima“, istakao je Krešić.

Najčešće žrtve trgovine ljudima su osobe iz različitih kategorija u društvu.

Mi iz sigurnosnog sistema možemo reći da je napravljen veliki posao. Podignuta je velika optužnica za trgovinu ljudima kojom je obuhvaćeno 13 osoba. Prosjačenje je jako izraženo, posebno u romskoj populaciji, ali i u ostalim. Bilo je pojava pokušaja trgovine putem interneta kroz maloljetničku populaciju. Djeca nesvjesno postanu predmetom trgovine“, rekao je Krešić.

Zamjenik ministra sigurnosti je objasnio na koji način se žrtve vrbuju žrtve i na šta posebno roditelji trebaju obratiti pažnju.

Treba uvažiti nove okolnosti u kojima živimo, a pitanje je koliko i to možemo učiniti s obzirom da se promjene u društvu dešavaju jako brzo. Tek 1999. godine u BiH ova vrsta djela je prepoznata kao kazneno. Mi imamo strategiju za borbo protiv trgovine ljudina. Prije dvije godine State Department je prepoznao našu borbu i bili smo na prvoj razini s dobrim pokazateljima u borbi, ali smo već iduće godine pali na drugu razinu zbog porasta trgovine ljudima.”

Trgovina ljudima nije specifikum Bosne i Hercegovine, ali jeste naš geografski položaj, koji je tranzitni.

Da je trgovina ljudima u BiH veliki problem pokazuje i izvještaj SAD-a, koji je više nego poražavajući za institucije BiH.

“Popravke su potrebne, a jedna od njih je harmonizacija zakona i veća edukacija osoba. Nadam se da ćemo napraviti iskorake, a rezultati će pokazati kako smo radili“, naglasio je Krešić i dodao da trgovci ljudima biraju ranjive kategorije, koje mogu sebi staviti u funkciju kako bi zaradili određene novce.

Traži se efikasniji rad pravosuđa, kad je riječ o procesuiranju odgovornih za trgovinu ljudima, i veće kazne.

Nedavno je obilježen Dan borbe protiv trgovine ljudima. Brojne akcije su održane. U 12 gradova je 200 aktivista iz socijalnog sektora, tužilaštva, škole, slalo poruke da ljudi nemaju cijenu i da je zloupotreba djece u prosjačenju opasan kriminal i kršenje.