Počela gradnja mosta za kraći put od Beograda do Sarajeva

Vijesti 20. okt 201514:02 > 14:13
Anadolija

U prisustvu velikog broja mještana danas su u Ljuboviji počeli radovi na izgradnji mosta preko rijeke Drine koji će spajati Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom, a ovo će ujedno biti i najkraći put između Beograda i Sarajeva. Prema riječima Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Republike Srbije projekt je vrijedan 13 miliona eura.

O izgradnji ovakvog mosta pričaju 100 godina, a posljednjih 15 svaka vlada je obećavala početak izgradnje. Ovo će biti most dug 227 metara, sa stazom za bicikliste i stazom za pješake, a bit će omogućen i nesmetan robni prolaz, pa kamioni neće morati obilaziti 60 kilometara. Rok za gradnju mosta sa pristupnim saobraćajnicama je 23 mjeseca, ali već za godinu ćemo preći most. Bit će tu mnogo muka, ali potpuno sam siguran da će izvođači radova uspjeti u tome“, izjavio je Vučić, dodajući da je gradnja mosta najplemenitija gradnja, koja spaja ljude i obale.

Trenutno se za prelazak iz Ljubovije u Bratunac koristi stari željezni most, koji je, prema sjećanju lokalnog stanovništva, obnavljan nakon Drugog svjetskog rata. Ovaj se most koristi za putnički saobraćaj, dok se za prevoz robe koristi Granični prelaz u Malom Zvorniku.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je da će most premostiti Drinu i spojiti dvije opštine, Ljuboviju i Bratunac, što će povezati i narode na ovim prostorima i poboljšati razvojne potencijale ovog kraja.

Anadolija

Nedeljko Mlađenović, načelnik Bratunca ,rekao je da su se, kada su čuli za gradnju mosta, privrednici počeli više interesovati za bratunačko područje.

Most je najvredniji projekt u zadnjih 100 godina“, naglasio je Mlađenović.

Osim ovoga, Vučić je dodao da se također radi na planu poboljšanja putnog pravca Kuzmin – Bijeljina, što će poboljšati komunikaciju između Srbije i BiH.