Štrajk zdravstva FBiH: U Vladi nemamo s kim razgovarati

Vijesti 21. okt 201509:00 > 09:13
N1

Nezavisni sindikat zdravstva u Federaciji BiH najavio je za ponedjeljak, 26. oktobra polusatni štrajk upozorenja u svim javnim zdravstvenim ustanovama u FBiH.

Potpredsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH, Zijad Latifović, za N1 je govorio o problemima s kojim se susreću zdravstveni radnici i najavljenom štrajku.

Glavni zahtjev Sindikata je da odmah počnu pregovori o usklađivanju kolektivnog ugovora za oblast zdravstva. I da budu završeni u zakonskom roku od 45 dana, kolektivni ugovori po novom Zakonu prestaju da važe polovinom decembra i to je rok da se zaključe novi. Nakon toga pregovora nema, a stari ugovori prestaju da važe.

Bez obzira što smo uradili sve kako treba i što predviđa Zakon o radu nismo dobili odgovor u zakonski predviđenom roku na naše zahtjeve. Nismo imali s kim razgovarati u Vladi. Štrajkom upozorenja želimo dovesti za pregovarački stol odgovorne u Vladi FBiH. Očekujemo pozive iz Vlade i rješavanja problema, kako ne bismo ostali u sljedećih 120 dana bez kolektivnih ugovora“, rekao je Latifović.

On je naglasio da građani neće osjetiti štrajk te da će kontinuirano biti pružana sva potrebna pomoć pacijentima.

Ovo nije jedini zahtjev Sindikata. Traže i da se prihvati inicijativa o dodatnom finansiranju zdravstvenog sektora, izdvajanjem dijela akciza na duhan i alkohol.

U Hrvatskoj se 32 posto od akciza na duhan i alkool izdvaja na zdravstveni sektor, a to bi donijelo više od 250 miliona KM za zdravstvene ustanove na području cijele BiH. Konkretno za FBiH bi se preusmjerilo blizu 160 KM miliona KM.”

Latifović je kazao da kapitalne investicije u zdravstvenom sektoru mora raditi vlasnik, a to je država.

“To je jedini ispravan modus koji bi donio da imamo savremenu opremu, skraćene liste čekanja, efikasnost i povjerenje građana. Za dobrobit građana i zaposlenih u ovom sektoru. Plata ljekara je 1.300 KM, a plata medicinske sestre je za 150 KM manja od prosječne plate u FBiH“, rekao je Latifović.

Ako neko donese Zakon, onda je red da ga u startu ne krši onaj koji ga je donio. Pregovori moraju početi, a obaveza im je bila da sjedemo za pregovarački stol. Ako se to ne desi ne isključujemo ni generalni štrajk koji bi ponukao vlastodršce da ispoštuje Zakon o radu koji su oni donijeli, a ne mi.”