Travnik: Završeni protesti studenata

Vijesti 22. okt 201514:52 > 14:54
N1

Nakon što je Vlada SBK-a poručila kako nema novca za povećanje subvencija za smještaj u studentskim domovima, protesti studenata su završeni, a nastavak studentskog bunta je najavljen za iduću sedmicu.

“Mi nećemo odustati od borbe, a vidjet ćemo koji će to načini biti i koje ćemo korake poduzeti”, kazao je jedan od organizatora protesta, student Samir Beharić.

Studenti su danas tražili da njihove mjesečne subvencije budu uvećane sa 189 KM na 219 KM, s obzirom na poskupljenje smještaja u studentskim domovima.

Predstavnici Vlade SBK-a tvrde kako novca za to nema, te da bi povećanje subvencija značilo umanjenje broja studenata čiji smještaj u studentskim domovima Vlada finansira.

Premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je kako je proračun u deficitu i da subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima nije zakonska obaveza Vlade nego njena dobra volja, te da su ugroženiji oni studenti koji sami moraju plaćati privatni smještaj.

Demonstranti okupljeni u Travniku upozorili su kako su diskriminisani u odnosu na ostale studente u domovima u Federaciji BiH te da im nije jasno kako vlade pojedinih kantona mogu podnijeti povećanje subvencija, dok SBK to ne može.