Pred RS "vruća" zima, najavljuje se crnogorski scenario

Vijesti 22. okt 201517:50 > 19:24
N1

Kome je dobro? Upitaće ovo uskoro opozicija u RS građane. Pozvat će ih na sve vidove vanparlamentarne borbe, pa i proteste. Okidač za neposluh su zaključci sa Posebne sjednice Narodne Skupštine RS-a, koji, između ostalog, predviđaju i krivično gonjenje onih koji prenesu entitetske nadležnosti.

U desnom krilu zgrade u Banjaluci nalazi se biro za zapošljavanje, a u lijevom Medicinski fakultet. Oni koji još studiraju vjeruju u sistem. Oni koji su studentske dane završili, poput Tatjane, koja je osam godina na birou, gube nadu.

“Nemam ni dana radnog staža, niti sa srednjom niti sa završenim fakultetom. Odrađen pripravnički i položen državni ispit, ali nažalost ništa. Vjerujem da mi ne možemo ništa promijeniti, a onaj ko može – neće”, smatra nezaposlena Tatjana.

Savez za promjene odlučiće koji su to vanparlamentarni vidovi borbe protiv entitetske vlasti. Ako su to protesti, građani će odlučiti hoće li na njih izaći. Svi su nezadovoljni, ali i apatični i nezainteresovani za ulične borbe.

“Za prvih deset dana imamo novca, onda se bavimo atletikom, preskačemo ručak ili večeru. I vlast i opozicija su isti”, tvrdi Đorđe Rokvić, banjalučki penzioner.

Mihajlo Knežević, također penzioner, dodaje da bi eventualni protesti opozicije u RS-u “teško” promijenili stanje u ovom bh. entitetu.

Zbog cjelokupnog stanja u društvu, te institucionalizovanja linča neistomišljenika, Savez za promjene najavljuje vruću zimu.

No, na najavu vanparlamentarne borbe u RS-u mnogi očekuju crnogorski scenario. Ali javnost to smatra pretencioznim, jer je posljednji veliki protest bio 2004. kada je na čelu opozicije bio sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je tada predvodio desetine hiljada ljudi, tražeći prijevremene parlamentarne izbore.

Rušio je Vladu Dragana Mikerevića i SDS-a. Danas je na vlasti, i Dodik je onaj kojeg žele da ruše.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.