Ujednačavanje cijena za korisnike "Sarajevogasa" i "Toplana"

Vijesti 22. okt 201518:01 > 18:01
Morgue File (ilustracija)

S ciljem ujednačavanja odnosa plaćanja grijanja između građana koji koriste usluge "Sarajevogasa" i KJKP "Toplane", Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku prema kojoj će računi od 1. oktobra korisnicima usluga "Toplana" biti uvećani za 15 posto, a računi za grijanje koje izdaje "Sarajevogas" umanjeni za 12,6 posto.

Na ovaj način Vlada je željela anulirati disbalans plaćanja grijanja u Kantonu Sarajevo, s obzirom na to da su građani koji se griju na gas, putem svojim individualnih setova, plaćali znatno višu cijenu ovog energenta koju je diktiralo globalno tržište.

Nezavisno tijelo za kalkulaciju i formiranje cijene ovog energenta, koje je formirala Vlada u svrhu dobijanja preciznih parametara u određivanju cijene gasa, danas je pred Vladu iznijelo prijedlog povećanja distribucije toplotne energije od 23,76 posto, kao cijenu koja bi pokrila sve troškove funkcioniranja sistema centralnog grijanja.

Vlada se opredijelila za niži procent rasta cijene koštanja grijanja, od 15 posto, a nedostatna sredstva bit će osigurana kroz uštede u preduzeću “Toplane”.

Za socijalno najugroženije građane u budžetu za narednu godinu bit će planirana posebna sredstva koja će umanjiti finansijski udar na njihove kućne budžete, saopćila je danas Pres-služba Kantona Sarajevo.