Studenti ogorčeni: Želimo uslove kakve imaju zatvorenici

Vijesti 23. okt 201510:08 > 10:08
N1

Vlada SBK provodi aparthejd nad studentima ovog kantona, rekao je Armin Milak, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra u Sarajevu u Novom danu.

Studenti iz Srednjobosanskog kantona su u četvrtak protestvovali tražeći da njihove mjesečne subvencije za smještaju u Studentskim domovima u Sarajevu budu uvećane sa 189 KM na 219 KM. Nakon što je Vlada SBK poručila kako nema novca za povećanje subvencija, protesti studenata su završeni, a nastavak studentskog bunta je najavljen za iduću sedmicu.

Adis Kvrgić, Član Upravnog odbora Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo tvrdi kako svi studenti trebaju biti jednaki i da zahtjevi studenata iz SBK “nisu veliki” za ovu vladu.

“Dodatna cijena od 30 maraka po studentu nije velika stvar za vladu SBK”.

Premijer ovog kantona Tahir Lendo izjavio je da je budžet u deficitu i da subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima nije zakonska obaveza Vlade.

Milak se slaže sa izjavom Lende, ali dodaje…

“Federacija BiH je jedini komadić zemaljske kugle gdje ne postoji zakonska regulativa studentskog standarda. Nije teško zaključiti da je premijer u pravu, ali način na koji je to premijer implementirao je svojevrsna politička ucjena. Lendo nam je doslovice kazao da to nije njegova zakonska obaveza i da ako bude želio da može smanjiti subvenciju na samo 100 KM”, otkrio je Milak koji je upitao premijera SBK-a da li je “hrabar” da to uradi.

Odbacio je navode Vlade SBK-a da bi povećanje subvencije studentima dovelo da smanjenja ukupnog broja studenata okarakterišući ih “još jednim aparthejdom ove vlade”.

Gosti Novog dana su upozorili kako su diskriminisani u odnosu na ostale studente u domovima u Federaciji BiH.

“Dešava se da u istoj sobi imamo dva studenta koji ne plaćaju istu cijenu jer je jedan od njih iz SBK. Nemamo jednakosti među studentima”, tvrdi Kvrgić.

Jedino rješenje je Zakon o studentskom standardu, kakav postoji u Republici Srpskoj, smatra Milak.

“Studenti u FBiH plaćaju najskuplji smještaj u regionu jer nemaju Zakon o studentskom standardu”.

Razočarani studenti su malo u šali, a više zaozbiljno tražili da im se osiguraju uslove kakve imaju zatvorenici.

“Vlade Kantona izdvajaju stotine hiljada maraka za opremanja fitnes sala u zatvorima. Zatvorenici imaju 3 obroka dnevno i toplu vodu 24 sata, a studenti nemaju takve uslove”, napomenuo je Milak.

Ukoliko Vlada SBK ne nađe dodatni novac za subvencije, studenti najavljuju nove proteste i poručuju da će im se pridružiti i studenti iz drugih kantona.