Parlament FBiH usvojio Zakon o državnoj službi

Vijesti 23. okt 201519:12 > 19:13
N1

Nakon višesatne sjednice u Sarajevu Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Zakon o državnoj službi.

Zakon je usvojen sa 59 glasova za i 22 protiv. Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar prije toga je odbijeno 40 amandmana na Zakon.

Opozicija smatra da se ovim Zakonom otvara prostor za podoban kadar vladajućih struktura. Da li će biti izabrani najbolji o tome će odlučiti kriteriji koji će tek biti napravljeni, javlja repoterka N1.

Ovim Zakonom obuhvatit će 1.080 službenika od općinskog do federalnog nivoa. U posljednjih nekoliko dana zakon su kritikovale nevadine organizacije i međunarodna zajednica.

Ranije je naglašeno da je spomenuti zakon potrebno donijeti s ciljem reorganizacije javne uprave u FBiH odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za period od 2015.-2018. godine.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa kojeg provodi tijelo državne službe koje ga upošljava.

Naime, predviđeno je da rukovodioci samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovodioci federalnih uprava i organizacija i rukovodioci stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni bi trebali biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati.