Bh. planine spremne za novu bolju zimsku sezonu

Vijesti 23. okt 201519:38 > 20:51
N1

Olimpijske planine Bjelašnica, Igman i Jahorina spremne su za zimsku sezonu. Staze su pripremljene, izvršen je remont žičara i liftova, a izgrađeni su i novi smještajni kapaciteti.

Na olimpijskoj ljepotici Jahorini još sinoć su pale prve pahulje snijega. U slučaju da snijeg izostane, plan B je spreman.

“Plan B je osnježenje vještačko, sve je spremno, sve je provjereno, mada i za to trebaju određeni uslovi, to jeste, određene temperature, ali eto, nadamo se. Ipak idemo u zimski periodkaže Amra Kaljić iz ZOI ‘84.

Rana prodaja karata je izuzetno uspješna. Menadžeri se nadaju i stranim turistima. Na Bjelašnici najčešći gosti iz Italije, Slovenije, Austrije, Engleske, Njemačke, a turisti biraju i Jahorinu.

“Kod nas već godinama najbrojniji turisti dolaze iz naše zemlje, ali i iz zemalja regiona. Tu prednjače Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, dok su najbrojniji inostrani gosti Turci, koji u sve većem broju dolaze krajem januara i početkom februara. Ove godine očekujemo bolju posjećenost i mnogo ranih rezervacija”, kaže Ivana Lizdek, PR Olimpijskog centra Jahorina

Za strane turiste, ponuda je kažu izvrsna. Trideset i devet maraka – toliko košta dnevna karta tokom vikenda. Dodajmo na to troškove prijevoza do planine, hranu i piće i dobit ćemo dobru osminu prosječne plaće u zemlji.

Sudeći po potražnji karata u ranoj fazi prodaje, rekreativci u našoj zemlji ni uprkos cijenama neće lako odustati od uživanja na snijegu. A san mnogih – da sa jednom uživaju na svim olimpijskim planinama, još se neće ostvariti.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.