Kako preživjeti stres: Čovjek ne treba da gubi svoju emociju

Vijesti 27. okt 201509:57 > 10:04
N1

Knjiga "Balans života" autorice Alme Mahmutović biće promovisana 30. oktobra u Bošnjačkom Institutu fondacije Adil Zulfikarpašić. Knjiga, pisana duhom svakodnevnice, nudi savjete kako si pomoći u stresnom načinu života kroz optimizam, volju, motiv i cilj - kao svrhu življenja. Autorica knjige, psiholog Alma Mahmutović, bila je gošća Novog dana.

Na pitanje postoji li danas ijedna profesija na svijetu koja nije stresna, postoji li čovjek koji ne živi stresnim životom, Mahmutović je kazala: “Nema nijedne profesije u kojoj nismo izloženi stresu. Svakodnevne stvari nas dovode do stresnih situacija, pa tako i ako imate tinejdžera u kući, o tome kako ga odgojiti, vas također dovodi do stresa. Moja knjiga je napisana da na što lakši i ležerniji način ponudi rješenje problema i odgovor kako pronaći ljepotu u jednostavnosti“.

O knjizi je dodala: “Počela sam od sebe, odnosno od toga da bih voljela da imam knjigu – vodič, da me u trenucima slabosti vodi, jer svi smo mi slabi i svi imamo trenutke nepoznatih momenata u kojima ne znamo kako riješiti situaciju, tako da sam riješila da to napišem i ljudi su jako dobro odreagovali. Knjiga se čita u jednom dahu, a teme su svakodnevne situacije, interesantne teme, odnosno teme su naš život”.

Kazala je i da odlazak kod psihologa ne treba biti stran. “Odlazak psihologu je jednostavna stvar gdje imate nepoznato stručno lice koje vas može usmjeriti na pravi kolosijek“, kazala je.

Na pitanje da li je teško dati savjet, Mahmutović je odgovorila: “Nije ako ste dobar čovjek i ako želite ljudima dobro i ako se sami nadograđujete, ako želite da nadograđujete sebe lično, jer spoznavanjem sebe lako je upoznati i druge. Mi svi želimo sreću i unutrašnje zadovoljstvo. Moj posao je zahtjevan jer u ovom poslu kupite probleme u sebe i morate naći filter kako to izbaciti, ali kad vidite osmijeh na licu druge osobe to nema cijenu“.

Na pitanje zašto smo izgubili smisao za život, kazala je: “Smatram da materijalno doba koje nam diktira društvena hijerarhija nalaže da tražimo materijalno dobro u svemu i zanemarujemo duhovnu hranu. Čovjek ne treba da gubi svoju emociju, treba podstaći sebe i okrenuti se spiritualnom svijetu i ne živjeti u materijalnom dijelu. Spoj tradicionalnog i materijalnog je fantastičan”.

Dodala je i da se ona filtrira kroz plivanje, sport, druženje sa pozitivnim ljudima i da ima fantastične odnose sa porodicom.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.