Zvizdić o putu BiH ka EU: Sve protiče predviđenom dinamikom

Vijesti 29. okt 201514:22 > 14:24
N1

U Sarajevu se održava posebna sjednica Parlamenta BiH, pod nazivom "Parlamentarci pitaju, Vijeće ministara odgovara." Jasmina Demirović prati sjednicu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić morao je odgovoriti na dosta pitanja koja se tiču ispunjavanja obaveza na putu prema EU, odnosno onih koji su predviđeni reformskom agendom. Zvizdić je kazao da sve protiče predviđenom dinamikom, odnosno u okviru predviđenih rokova od tri, šest i devet mjeseci te je rekao da je zadovoljan kada su u pitanju obaveze BiH.

Zastupnike i delegate je također zanimalo šta se dešava sa obavezom uspostave mehanizma koordinacije. Tu je uslijedio odgovor da se također očekuje da bi finalno rješenje moglo biti poznato uskoro. Rečeno je da mehanizam koordinacije neće nikome dodijeliti niti oduzimati dodatne ovlasti od onih koji su predviđene Ustavom, a o čemu je u proteklo vrijeme u BiH bilo dosta riječi.

Danas se također čulo i da će ministar civilnih poslova Adil Osmanović 3. novembra govoriti o pravima građana BiH da govore jezikom koji hoće. Naime, pitanje jednog od zastupnika je bilo šta Vijeće ministara čini kako bi svim građanima BiH omogućilo ljudsko pravo da govore jezikom koje hoće, misleći pri tome na pitanja bosanskog odnosno bošnjačkog jezika i raspravama koje se vode u RS. Sjednica, kako je predviđeno, trebalo da traje još sat vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.