Potpredsjednica FBiH: Novi ministri SBB-a unose stabilnost

Vijesti 30. okt 201509:59 > 10:07
N1

Gošća Novog dana bila je Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, koja je istakla optimizam u radu novih ministara iz SBB-a koji su upotpunili Vladu FBiH. Istakla je važnost novih ministara koji će interese građana staviti iznad stranačkih i ličnih.

Odluka o imenovanju novih ministara iz SBB-a u Vladi Federacije BiH je većinom glasova podržana na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Edita Đapo je na sjednici potvrđena za ministricu turizma i okoliša, Zlatan Vujanović za ministra trgovine, Nermin Džindić za ministra energetike, industrije i rudarstva i Vesko Drljača, zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike.

“Građani su svjesni da je nastao zastoj u ministarstvima koja su vodili ministri iz DF-a. Ostali su radili svoj posao, i to jako dobro. Ministri SBB-a su otklonili zastoj rada Vlade FBiH, a svi segmenti rada i zakoni koji su na stolu biće u potpunosti zastupljeni”, kazala je Mahmutbegović za N1.

Imali smo zastoj u radu parlamenta, pogotovo zastupničkog . Politička stabilnost je vid napretka, a cilj nam je poboljšanje ekonomije, rast zapošljavanja i uslova rada”, istakla je Mahmutbegović, dodavši da su novopridoščli ministri iz SBB-a pokazali snažan interes da sa SDA i HDZ iznesu reformske procese.

Potpredsjednica FBiH je kazala da će u narednom periodu doći do određenih rezova, zbog aktivnih reformskih procesa, ali da je Vlada snažno opredjeljena da iznese teret za opću dobrobit građana BiH.

“Svaka reforma nosi protivljenje građana. Reforme ne mogu odgovarati svima, neki će biti pogođeni novim zakonima. Očekujemo protivljenja, ali ponavljam, krajnji cilj je opća dobrobit građana”, podcrtala je.

Mahmutbegović je kao važnu činjenicu istakla da na pozicije ministara dođu ljudi iz realnog sektora, a da će naredni period pokazati efekte rada. “Bitno je da posjeduju znanje i interes. Rješenja ne dolaze preko noći, ali će se rezultati vidjeti do kraja mandata”.

“Premijer Novalić pokazao je snažan zamah ui radu. Ministri sa svojim izjavama stavljaju opći interes iznad stranačkih i ličnih, to je presudno za proces integracije”, zaključila je Mahmutbegović.