Istražujemo: Premijer FBiH i ministar u sukobu interesa?

Vijesti 30. okt 201519:01 > 21:19
N1

Završeno je prekomponovanje vlasti u Federaciji BiH. Stigli su novi ministri, ali i dilema. Da li je ministar Nermin Džindić u sukobu interesa sa premijerom Fadilom Novalićem?

Tu sumnju nema ko da provjeri, jer u Federaciji ne postoji tijelo koje utvrđuje sukob interesa.

Novi ministri su sjeli u fotelje. Vesko Drljača, Edita Đapo, Nermin Džindić i Zlatan Vujanović, SBB-ovi su ministri, koji su zamijenili odlazeće iz Demokratske fronte.

Pokušali smo da provjerimo kako izgleda njihov prvi radni dan, ali nisu bili raspoloženi za medije, premda nam je potvrđeno da su u tom trenutku bili na radnom mjestu.

Ono što je za javnost sporno, jeste imenovanje ministra Nermina Džindić na čelu resora industrije, energetike i rudarstva, koji je u sukobu interesa sa premijerom Novalićem. Da li je zaista tako, nema ko da utvrdi.

Kako su prenijeli pojedini mediji, Džindić i porodica Novalić su osnivači zajedničkle firme Termo Metal Resis iz Vogošće. Osnovana je 2008. godine. Kao osnivači se navode Nermin Džindić, Ada Novalić i Munir Novalić. Ukupan kapital firme je 378.341 KM.

Primarna djelatnost firme je posredovanje u prodaji mašina, industrijske opreme, brodova i aviona. Da li je su premijer i novi član Vlade u sukobu interesa nema ko da utvrdi, jer u Federaciji BiH nema nadležnog tijela čiji je to zadatrak.

Do 2013. godine to je radila Centralna izborna komisija, a za državni nivo to radi parlamentrna komisija, za mnoge sporna, jer u njoj sjede i političari. Početkom oktobra Doma naroda Federacije usvojio je Nacrt zakona kojim se državnoj komisiji daje nadležnost da utvrđuje sukob interesa i u Federaciji, ali zakon još nije prošao parlamentarnu proceduru.

Zakon predviđa da nosioci vlasti ne mogu da budu članovi nadzornog ili upravnog odbora ili biti ovlaštena lica u preduzeću koje sklapa ugovore veće od 5 hiljada maraka“, rekla je Lejla Ibranović iz TI.

Ko će i da li će neko utvrditi da li je to slučaj na primjeru Novalića i Džindića ostaje nepoznato.

Sam premijer ne krije da je imao odličnu saradnju sa novim ministrom, u čijoj biografiji stoji da je imao bogato radno iskustvo u privredu, uključujući i rukovođenje Pretisom.

Od novih ministara, Edita Đapo ima šta da napiše u biografiji. Aktivno govori engleski i japanski, a zvanje doktora ekonomije stekla je Tohoku, prestižnom univerzitetu u Japanu.

Novi ministar rada, Vesko Drljača, također govori engleski, a bio je zaposlenik državnih ministasrtava, dok je Zlatan Vujanović, novoimenovani ministar trgovine doplimirao na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu, te aktivno govori engleski jezik.