Istraživanje: 70 posto Srba ne priznaje BiH

Vijesti 02. nov 201518:04 > 19:40
N1

Da li građani BiH i u kojoj mjeri ovu državu doživljavaju kao svoju domovinu, bila je tema istraživanja agencije Prime Communications. Ispitanici su pripadnici sva tri konstitutivna naroda, a istraživanje je pokazalo da 70 posto Srba ne priznaje državu u kojoj živi.

Čija je domovina BiH?

“BiH je moja domovina?” u potpunosti se slaže 89,3 posto Bošnjaka, 28,7 posto Hrvata i 13,3 posto Srba,
rezultat je ovo istraživanja Prime Communationsa iz Banjaluke. Na osnovu ispitivanja 1.250 državljana BiH, pripadnika sva tri konstitutivna naroda, došli su do zaključka da svega 30 posto Srba ovu državu smatra svojom domovinom.

“Mislim da rezultati i nisu tako loši, imajući u vidu sve ono što političari rade protiv ove države pogotovo u RS gdje aktuelna vlast prosto ne dozvoljava da BiH postane naša domovina”, komentarisao je istraživanje Srđan Puhalo iz Prime Communicationsa.

Na ulicama Banjaluke podijeljena su mišljenja. U nedostatku novca za osnovne životne potrebe, patriotizam jenjava.

“Jeste naša domovina, ne možemo bježati od toga, ali vidi kakva je situacija – penzije nikako”.
“Znam za RS, a BiH iako sam rođena Sarajka, me ne interesuje”.
“Nemam koristi ni od jednih ni od drugih, najbolje bi bilo da je ostalo onako kako je bilo za nas radnike, danas uzima svako sebi, a radnička klasa je nestala”, mišljenja su Banjalučana.

Stanovnici Sarajeva i Mostara nemaju dileme.

“Tu sam se rodio, završio školu, tu radim i navijam za Bosnu”.
“Oduvijek je to bila moja domovina, posebno sad poslije rata, još više”.
“Nema ljepše ni druge”, kažu Sarajlije.

“A, čijom drugom?”
“Jeste naša je oduvijek bila i sada je”, mišljenje je Mostaraca.

Ako 70 posto pripadnika jednog konstitutivnog naroda ne priznaje državu u kojoj živi, greška je u nedostatku obostrane komunikacije, kaže politički analitičar Vlade Simović.

Zaista je neophodno i da srpska strana pokaže spremnost da prihvati BiH ali i da hrvatska i bošnjačka strana prihvate autonomiju Srba u BiH i mogućnost njihovog ostvarivanja kroz tu autonomiju“, rekao je Vlade Simović, politički analitičar.

Sukob je u genezi naroda i neće iščeznuti sve dok se ne pojavi snažan građanski koncept koji će se umjesto nacionalizmom baviti ekonomijom, infrastrukturom, obrazovanjem, smatra Simović i dodaje da se danas svi više bave stvarima koje narod razdvajaju, nego onima koje spajaju.