Novinar Elvir Bucalo podnio aplikaciju za članstvo BiH u EU

Vijesti 03. nov 201516:37 > 16:49
Screenshot

Bh. novinar Elvir Bucalo snimio je šaljiv prilog u kojem on podnosi aplikaciju za članstvo BiH u Evropsku uniju.

Naravno, aplikacija nije otišla dalje od ulaznih vrata zgrade Evropske komisije, čime je Bucalo na jednostavan način objasnio gdje se zapravo Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše bh. novinska agencija Patria.

Iako politički lideri u Bosni i Hercegovini posljednjih sedmica s ponosom najavljuju skoro podnošenje aplikacije naše zemlje u članstvo EU, Bucalo je pokazao kako aplikacija za članstvo u Evropsku uniju nije pitanje želje jedne zemlje, već onoga koliko je ta zemlja uradila na stvarnim reformamama unutar vlastitog društva.

Da li vas je umorilo pojašnjenje svega što Bosna i Hercegovina mora da uradi prije priključenja EU?! A, šta biste rekli na proces završnih pregovora koji po kandidatskom statusu treba tek da započnu, gdje u 35 poglavlja se pretresa sve što Bosna i Hercegovina jeste i šta nije, a to se nakon toga upoređuje sa evropskim normama, zakonima, standardima. A tu vam je sve – od propisane veličine krastavaca i paprika, do demokratskih standarda“, kaže Bucalo.

  Novinar dalje objašnjava da je neko dokon izračunao da su evropski zakoni, sa svim dodacima, tačkama i pojašnjenjima narasli do 170.000 stranica. Kada bi se poredali u jedan niz, bili bi dugi 193 kilometara; duži nego put između Sarajeva i Banja Luke ili kao put od Sarajeva do mora. A, predviđa se da bi do 2020. godine – kada bi se BiH uz više mudrosti i truda mogla približiti članstvu EU – ta knjiga mogla biti čak udvostručena.

Osim toga, napominje Bucalo, evropske zakone nije potrebno samo pročitati, zakone je potrebno i primijeniti, piše Patria.