Zagađenje u Zenici: Rješavanje problema tek nakon oboljenja?

Vijesti 03. nov 201517:55 > 04. nov 2015 07:25
N1 / Arhiv

Građani Zenice i dalje se bore s problemom zagađenosti zraka. Godinama apeluju da se nešto mora poduzeti, održavavali su i proteste, no bez efekta. Nema ni naznaka da će biti bolje.

Rahima Hasanbašić je pokazala ekipi N1 šta udišu mještani zeničkog naselja Tetovo.

Jučer sam ujutro očistila, također i sinoć i toliko me je huja uhvatila da se više ne može živjeti. Pogledajte šta me čeka ujutro. Htjela sam i šlauf uzeti da operem, jer ne možemo prići kući”,  kaže Rahima Hasanbašić.

Rahimin suprug Enver nam kaže da su podnijeli i tužbe.

“Mislim da tužba neće biti odbijena, niti smije biti. Mittal treba da se opameti jer ovo ovako više ne može. Posljedice su katastrofalne po naše zdravlje“, priča Enver Hasanbašić.

Nema naznaka da bi se uskoro nešto moglo promijeniti. Tim više jer je italijanska firma, koja je dobila posao ugradnje filtera na čeličani Arcelor Mittala, a koja je prema riječima građana najveći zagađivač, bankrotirala.

Mi insistiramo da kompanija ne izabere ponovo proizvođača koji je u problemima zato što je najjeftiniji nego da izaberu kompaniju koja će biti u stanju da završi taj posao“, kažu iz Udruženja Eko forum Zenica.

“Projekat je trebao biti završen u prvom kvartalu 2016. godine, ali nažalost to nećemo moći ispuniti”, izjavila je Azra Sivro, menadžerica zaštite okoliša Arcelor Mittal.

U Arcelor Mittalu tvrde da je do sada uloženo 90 miliona maraka u zaštitu sredine. Ipak, u Zenici je, smatra se zbog zagađenosti, povećan broj oboljelih od malignih, srčanih te respiratornih bolesti.

Prošle godine od stotinu djece koja su se javila u zenički Dom zdravlja, 18 njih su imali respiratorne probleme.

Doktor Smajil Durmišević iz Zavoda za javno zdravstvo vodio je istraživanje o povezanosti zagađenosti i oboljenja.

“Našli smo vrlo visok stepen korelacije od 0,8 tako da ove dvije pojave su u bliskoj vezi, a to se u dječijem dispanzeru može svakodnevno primijetiti, što bi rekli i golim okom”, rekao je Smajil Durmišević.

Prema propisima Federacije BiH, prekoračenje dnevnih prosjeka koncentracije sumpor dioksida ne smije biti više od tri dana u godini, a prošle godine su zabilježena 252 prekoračenja u Tetovu.