Pljačke, ubistvo, potjera i hapšenje – sve u jednom danu

Vijesti 05. nov 201517:21 > 19:05
N1

Građane Sarajeva danas su uznemirila dva razbojništva koja su se desila gotovo u isto vrijeme. Opljačkane su dvije banke, a jedna osoba je poginula.

Dvije pljačke poslovnica Raiffeisen banke u 15 minuta – epilog – smrt jednog pješaka, hapšenje jednog razbojnika i filmska potjera za još trojicom.

Filijala Raiffeisen banke na Ilidži bila je prva na meti razbojnika. Jutros u 8:50 sati dvojica razbojnika ušla su u filijalu, pucali u plafon i otuđili značajnu količinu novca. Nakon pljačke razbojnici su pobjegli.

Dvojica pljačkaša pobjegli u vozilo marke Alfa Romeo, bez registarskih oznaka, kojim je upravlljala treća osoba. Uputili su se prema Aleji na Ilidži. Za njima su krenuli pripadnici zaštitarske agencije, a potom i policijska vozila. Razbojnici su tokom potjere pucali na zaštitare i tada ranili slučajnog prolaznika koji je bio na biciklu. On je kasnije preminuo u sarajevskoj Hitnoj pomoći. Razbojnici su nastavili bijeg. U naselju Stojčevac ostavili su vozilo, zapalili ga i nastavili bježati od policije. U potrazi su učestvovali pripadnici kriminalistčke policije, jedinice za podršku i službeni psi.

“Bio sam tu u radnji, ne znam šta da vam kažem, sve se brzo dogodilo. Čuo sam poslije kada se to dogodilo na Stojčevcu”, ispričao je svjedok.

Druga pljačka dogodila se 15 minuta poslije prve pljačke. U poslovnicu je upao 26-godišnji H.E. koji je pod prijetnjom vatrenim oružjem otuđio oko 30 hiljada maraka. Policija ga je ubrzo uhapsila i zaplijenila ukradeni novac, pištolj sa pet metaka i fantomku. Policija utvrđuje da li su ova dva razbojništva povezana.

“Formirana je posebna grupa koja će na osnovu saznanja i ranije prikupljenih dokaza utvrditi da li su ova dva događaja povezana”, rekao je glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Uznemireni građani se pitaju da li su sigurni u vlastitom gradu?

“Niko se ne može osjećati sigurno. Takav nam je sistem, takva nam je vlast, takva nam je država”.

“Ima svega, ali dobro je to sve”.

“Ma kakvi problemi? Nema problema”, mišljenja su građana.

Premda su razbojništva, pucnjave i ubistva redovna pojava u glavnom gradu BiH, nadležni kažu da je sigurnost na zavidnom nivou.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.