Holandija podržava uništavanje nestabilne municije u BiH

Vijesti 13. nov 201515:07 > 15:09
Fena

Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Jurrian Kraak i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu, potpisali su, u prisustvu zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića, ugovor o dodjeli 405.000 dolara za projekt "EXPLODE+".

Ovim projektom bit će omogućeno uništenje 3.000 tona hemijski nestabilne municije, održavanje obuke za osoblje Oružanih snaga BiH (OSBiH) o najnovijim standardima skladištenja municije te će biti povećan kapacitet uništavanja oružja u “TROM”-u Doboj.

U BiH se još uvijek nalazi više od 15.000 tona viška municije, od čega 70 posto nije sigurno za skladištenje.

Kraljevina Holandije će potpisanim ugovorom značajno doprinijeti nastavku uništavanja viška municije u periodu od 2016. do 2018. godine kroz projekt “Urgent Action on Ammunition Destruction in BiH” (EXPLODE+), koji zajednički implementiraju Ministarstvo odbrane BiH i UNDP.

Kraljevina Holandija ovim projektom pokazuje svoju kontinuiranu opredjeljenost za podršku razvoja BiH i veću sigurnost zajednica.

“Ambasada Kraljevine Nizozemske je veoma zadovoljna što će doprinijeti uništavanju nestabilne municije. Time će se unaprijediti sigurnost i smanjiti rizik od širenja naoružanja. Osim toga, omogućit će veću produktivnost i konstruktivnost ljudskih resursa OSBiH”, izjavio je Kraak.

Zajedničkom saradnjom UNDP-a, Ministarstva odbrane BiH, Evropske unije (EU), Savezne Republike Njemačke, EUFOR-a, OSCE-a, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, radi se na uništavanju hemijski nestabilne municije i složenih sistema naoružanja, kao i na izgradnji kapaciteta Ministarstva odbrane u upravljanju skladištima municije.

Do danas je kroz projekt “EXPLODE”, koji finansira EU, uništeno preko 11.000 tona municije i više od 130.000 komada oružja. Također, uz pomoć ovog projekta, Ministarstvo odbrane je povećalo godišnju kvotu uništavanja s 880 tona 2014. godine na 2.300 tona u 2015. godini, saopćeno je iz UNDP-a.