Mektić za N1: Konačno se obračunati sa ekstremistima u BiH

Anadolija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u razgovoru za N1 je kazao da se odnos prema terorizmu u BiH i svijetu mora promijeniti te da ta borba mora biti odlučnija i konkretnija.

Mektić je kazao da se terorističkim napadom u Parizu u kojem je ubijeno vše od 120 osoba “po ko zna koji put pokazuje sva drskost, bezočnost i prijetnja koja nam dolazi od terorizma”.

“Odnos prema terorizmu se mora promijeniti. Ali, ne u smislu nekih koalicija i dogovora da se taj problem drži pod nadzorom, nego ga treba uništiti”, kazao je Mektić za N1.

Ministar sigurnosti BiH kaže da se treba fokusirati na izvorište terorizma.

“Mislim da takav vid prijetnje postoji i u BiH. Ovdje imamo radikalne grupe koje prihvataju takvu ideologiju i nasilni ekstremizam. Sa njima se trebamo definitivno obračunati na način da ih uništimo. Sve ostalo je mogućnost da se jednog dana dogodi takvo nešto u Bosni i Hercgovini”, dodao je naš sagovornik.

Večeras će Udarna grupe koordinacijskog tijela za borbu protiv ekstremizma i svih oblika terorizma u Bosni i Hercegovini održati sastanak na kojem će se razgovrati o mogućnostima i stanju u BiH.

“Ja ću kao ministar predložiti da moramo napraviti plan da taj problem porazimo ovdje u BiH. Moramo napraviti jedan konkretan plan na koji način to eliminisati u BiH i koliko je sutra krenuti u realizaciju tog plana”, odlučan je Mektić.

On će u ponedjeljak otputovati u Pariz kako bi se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Francuske Bernardom Cazeneuveom.

“Ja ću krajne otvoreno govoriti i o problemima terorizma u BiH i načinom na koji treba da ga porazimo. Nije moguće da imamo globalnu koaliciju za borbu protiv terorizma, a nije u mogućnsoti poraziti jednu terorističku organizaciju koja predstavlja prijetnju po demokratske i civilizacijske vrijednosti Evrope i svijeta. Moramo biti odlučni i konkretni”, kazao je Mektić na kraju.