Tužioci i sudije bez plate, na čekanju predmeti zločina

Vijesti 19. nov 201517:32 > 19:17
N1

Malo je poznato da blizu 150 zaposlenika u pravosuđu BiH, uključujući i sudije i tužioce od aprila nemaju platu. Oni rade na predmetima ratnih zločina, a njihov rad finansirao se iz sredstava Evropske Unije, koja su bila blokirana zbog neusvajanja Strategije pravde.

Petnaest miliona eura u petogodišnjem periodu, obezbijedila je EU za podršku procesuianja ratnih zločina. Rad 142 uposlenika, među kojima su sudije i tužioci finansiran je od tog novca.

Većina njih od aprila nemaju plate. Nekim saradnicima, nije produžen ugovor o radu, druge su preuzeli matični sudovi, treći su čekali usvajanje Strategije za reformu sektora pravde BiH. Osmog septembra dočekali su strategiju, ali ne i plate.

“Pripremljen je i 13. oktobra ove godine upućen Zahtjev za uplatu prema Delegaciji Evropske Unije u BiH. Za odobrenje će trebati određeno vrijeme”, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Dvanaest tužioca, tri sudije, 13 saradnika prema Ministartvu pravde BiH rade bez plate.

U decembru 2013. otpočeo je projekat IPa 2, druga tranša od 2,9 miliona eura, ni dva i po mjeseca poslije donošenja Strategije pravde, nisu operativna. Optimisti najavljuju da druga tranša IPE 2 za pravosuđe biti uplaćena do nove godine.

“Ja imam saznanja sa sastanka na Vlašiću da će sredstva postati operativna i da će plate biti za decembar mjesec”, tvrdi Milorad Novković, predsjednik Okružnog suda Banjaluka.

U Delegaciji Evropske Unije provjeravaju mjere koje je poduzela BiH. Državno ministartvo pravde bilo je dužno da u roku od 90 dana donese akcioni plan, usaglašen na svim nivima.

Problemi pri donošenju Strategije pravde kulminirali su oko člana 209. krivičnog Zakona, kojim se definiše koji nivo će odlučivati u slučajevima pranja novca. RS je tvrdila da je na sceni pokušaj prenosa nadležnosti. svo to vrijeme, EU je upozoravala da 20 godina nakon rata, veliki broj predmeta ratnih zločina nije procesuiran.

Tek po okunčanju svih procedura, sredstva EU biće uplaćena u trezor BiH. Do tada 142 uposlenika su bez plata, a njihovi predmeti ratnih zločina su na čekanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.