Promovisan film o uspjehu trojice bh. alpinista

Vijesti 19. nov 201521:59 > 22:04
Anadolija

U kinu Meeting Point večeras je održana promocija filma Aconcagua 2015 – BH ekspedicija, javlja Anadolu Agency (AA).

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

  U filmu se prikazuje uspjeh trojica bh. alpinista i visokogoraca koji su, nakon 10 sati uspona, uz loše vremenske prilike i temperature i do -28 stepeni Celzijusovih, uspjeli dosegnuti najviši vrh Južne Amerike, Aconcaguau na Andima.

Inače, u februaru ove godine, trojica bh. alpinista i visokogoraca, Ismir Jusko Švabo, Ermin Lipović i Tomislav Cvitanušić uspjeli su nakon 10 sati uspona, uz loše vremenske prilike i temperature i do -28 stepeni Celzijusovih, dosegnuti najviši vrh Južne Amerike, Aconcaguau na Andima, i tako postaviti bh. zastavu na skoro 7.000 metara nadmorske visine.

Po povratku ekspedicije u Bosnu i Hercegovinu, autorski trojac Amir Nuspahić, Anel Kajtezović i Nasko Kišmić, preuzeo je kompletan video materijal, te u saradnji s RTV USK-a napravio dvadesetominutni dokumentarni film, Aconcagua 2015 – BH ekspedicija.

Film je ove godine već osvojio prvu nagradu na 3. Outdoor Foto & Film festivalu – Kreševo 3FOK, a nakon prve promocije u Bihaću koja je održana 15. oktobra, na red je došla i promocija pred sarajevskom publikom.

Anel Kajtezović, jedan od autora, za AA je kazao da je produkcija filma pripremana oko dva mjeseca.

“Prije samog polaska bh. ekspedicije, objasnili smo im kako da se naprave snimke za film. Proveli su mjesec dana u Argentini, a sam uspon je trajao 17 dana. Inače riječ je o najvišoj planini van azijskog kontinenta”, rekao je Kajtezović.

Istakao je da će nakon što je film ove godine već osvojio prvu nagradu na 3. Outdoor Foto & Film festivalu – Kreševo 3FOK, u februaru učestvovati na festivalu u Zagrebu.

Ermin Lipović, jedan od bh. alpinista koji su dosegnuli najviši vrh Južne Amerike, Aconcaguau na Andima, istakao je da je cilj filma bio da javnosti donesu jednu stvarnu životnu priču.

“Prije polaska smo učili kako praviti kadrove, kako smiriti ruku. Kad smo krenuli uzbrdo, tad je bilo teže, ali smo se potrudili da napravimo što više kadrova. Nismo se nadali da ćemo postići ovako veliki uspjeh s filmom. Radili smo ovo skoro amaterski. Ipak, priča je lijepa i s vrlo lijepom porukom”, kazao je ovaj alpinista.

Promociji filma koja je održana u kinu Meeting Point prisustvovao je veliki broj gledalaca i ličnosti iz javnog i kulturnog života.