Dan žalosti u cijeloj BiH, zastave spuštene samo u FBiH

Vijesti 20. nov 201518:05 > 19:29
N1

Zastave u BiH danas su spuštene na pola koplja zbog smrti dvojice vojnika Oružanih snaga BiH koji su ubijeni u srijedu uvečer.

Zastave spuštene na pola koplja na institucijama BiH i Federacije BiH. Dan žalosti sukladno odluci Vijeća ministara BiH progalašen je na području cijele BiH. No obilježava se se samo u jednom entitetu.

U Republici Srpskoj uobičajan dan. Osuda je stigla danas oko 11 sati kroz saopštenje Vlade RS-a, no dan žalost tek će rijetki obillježiti.

Na ulicama su i dalje pojačane mjere sigurnosti, posebeno oko vojnih objekata, institucija, ambasada.

Danas nije bilo minute šutnje jer nije bilo preporuke Predsjedništva BiH. Ezani sa džamija za današnji džuma-namaz pušteni su na vrijeme, no oštrije nego prethodnih godina reagovala je Islamska zajednica BiH.

U hutbi posvećenoj posljednjim tragičnim događajima reisu-l-ulema Husein Kavazović podsjetio je na važnost primjene ranije donešenih rezolucija o tumačenju islama kojima se nalaže slijeđenje srednjeg puta, a odbacuju sve krajnosti u razumijevanju i prakticiranju vjere.

Još jednom je snažno naglašena opredijeljenost Islamske zajednice međuvjerskom dijalogu, poštivanju temeljnih sloboda i ljudskih prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.