Ćerimagić o članstvu u EU: Moramo imati više vjere u BiH

Vijesti 24. nov 201509:07 > 09:13
N1

Nakon što je BiH potpisala s Evropskom unijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te nakon što su Reformsku agendu usvojili Vijeće ministara BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Vlada Federacije, u BiH se aktivno radi na socio‐ekonomskim reformama.

Gost Novog dana je bio Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, koji je govorio o tome šta nam donosi Sporazum, a šta Agenda.

Sporazum je potpisan u junu 2008. i očekivalo se mnogo reformi od vlasti u BiH. Na pitanje koliko je urađeno, Ćerimagić je rekao: “Napravit ću poređenje BiH i Crne Gore. U BiH je Sporazum potpisan 2008. a stupio je na snagu 2015. Crna Gora je 2008. predala aplikaciju za članstvo u EU. U ovih zadnjih sedam godina BiH je uspjela da njen Sporazum o stabilizaciji stupi na snagu. Ono što je sada potrebno je da se desi nešto dramatično da bismo stigli Crnu Goru. Srbija je prije šest godina predala aplikaciju, a Hrvatska prije 13 godina“.

O Reformskoj agendi je rekao: “U posljednje dvije sedmice nam je rečeno da smo napravili dobar napredak, ali šta se stvarno promijenilo? Nije došlo do nekih promjena, nema više zaposlenih, a da bi došlo do toga, moramo aktivno krenuti sa procesom integracije u EU. BiH nije ni blizu članstva u NATO, ne izvozimo koliko bismo trebali. U 2014. Crna Gora i BiH su imali gotovo istu količinu stranih investicija, a naša populacija je šest puta veća nego u Crnoj Gori“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uspio se sastati s visokom predstavnicom Federicom Mogherini i informisati je o stanju u BiH. Rekao je: “Ono što smo obećali, u stanju smo izvršiti. Najkasnije do 9. decembra sačinit ćemo informaciju o koordinacijskom mehanizmu”. Na pitanje da li bi onda tada BiH i formalno mogla dogovoriti predaju aplikacije za članstvo u EU, Ćerimagić je komentarisao: “Najbolje bi bilo da je BiH u decembru 2008. predala aplikaciju kao i Crna Gora. BiH aplikaciju može da preda kad god želi. Kada govorim o koordacionom mehanizmu, to ustvari znači da kada predamo aplikaciju i kada nam EU pošalje 4.000 pitanja, cilj koordinacijskog mehanizma je da svi sjednu zajedno i odgovore na to“.

O tome da li postoji šansa za članstvo, Ćerimagić je izjavio: “Naši političari imaju dosta sastanaka u narednom periodu i to su sve prilike gdje treba objasniti da BiH zaslužuje to. Ako dobijemo upitnik početkom iduće godine, znači da smo ispunili to“.

Na pitanje koliko su i jesu li građani BiH svjesni prednosti koje članstvo u EU nosi je odgovorio: “Vjerujem da naši građani žele u EU. Prema istraživanjima, 80 posto njih kaže da su za članstvo. Građani žele više posla, više investicija, da ne čitaju ‘crne’ naslove kakve čitamo, ali isto tako ne smijemo pobjeći od naše stvarnosti, a da bismo to postigli, naši političari i svi mi moramo imati više vjere u našu zemlju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.