Lindov o autocestama: Hrvatska i Srbija nam moraju biti uzor

Vijesti 25. nov 201508:57 > 08:59
N1

Sarajevo je od jučer službeno spojeno na autoput 5c. Održano je svečano otvorenje i puštanje u promet sarajevske obilaznice na dionici Butila-Briješće s petljom Butila.

Ova petlja spada vjerovatno u najveći objekat na Koridoru 5c, a izgradili su je kompanije Euro asfalt i ŽGP. Vrijednost radova na ovom autoputu iznosi oko 70 miliona maraka. Predstavnici nadležnih službi kažu kako je ovaj projekat veoma značajan jer će se smanjiti ogromne gužve i omogućiti brži protok vozila.

U Novom danu gost je bio Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, koji je govorio o sarajevskoj obilaznici.

Jedan od razloga otvaranja ove dionice je i sami Dan državnosti BiH i to je jedan lijep poklon našim građanima. Nadam se da ćemo ovako obilježavati naredne praznike“, komentarisao je Lindov.

O nastavku gradnje autoputeva, Lindov je rekao: “Transport i energetika u bilo kojoj zemlji su preteča bilo kojeg drugog razvoja. Te dvije strategije mi nemamo. Da li ćemo sporo ili ubrzano graditi, ne trebamo imati dileme, moramo nastaviti brže, moramo izgraditi da bi ljudima ostavili prostor za ekonomski rast i razvoj. Autoceste predstavljaju kičmu. Trenutno imamo samo sadržaj transportne politike u BiH i to se jedva dogovorilo prije mjesec dana”.

O nastavku gradnje Koridora 5c kroz RS je rekao: “Nemamo nijednog metra autoputa u drugom entitetu osim ugovorenog mosta na Savi koji jeste ugovoren, ali se ne gradi. Ne znam zašto je to tako jer su sredstva odobrena. U ovom slučaju je zakazala država, koordinacioni tim koji bi trebao voditi državnu politiku koji ide ujednačen kroz Federaciju i RS. Najveći nerad je na državnom nivou, uvažavajući ih, ali nerad postoji u Ministarstvu transporta dugi niz godina“.

Na pitanje kada će Koridor 5c biti završen, odgovorio je: “Nema jasnih planova o tome, niti kad ćemo završiti ili graditi. Nama ne nedostaju novčana sredstva. Imamo dvije finansijske insititucije koje nas podržavaju, dvije banke koje su spremne da podrže gradnju“.

Osvrnuo se na probleme komunikacije među gradovima BiH. “Nedavno sam bio u tuzlanskoj regiji i komunikacija je loša. Tuzla je loše uvezana sa Sarajevom, kao i Bihać i Banjaluka. BiH je zemlja koji ima jedan glavni grad, u kojem se život odvija, i moramo uvezivati ostale gradove sa Sarajevom”.

O sigurnosti na autocestama u BiH je rekao kako se niko tim ne bavi. “Mi statistike nemamo, ne znamo šta se dešava na cestama”, izjavio je.

O poređenju autocesta u BiH sa onima u Srbiji i Hrvatskoj je kazao: “Srbija i Hrvatska nam moraju biti uzor i ne možemo se porediti sa njima, posebno ne sa Hrvatskom. Hrvatska je daleko iznad nas“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.