N1 istražuje: Sudije i tužitelji i dalje kriju ličnu imovinu

Vijesti 27. nov 201518:36 > 19:10
N1

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH uporno odbija zahtjev N1 da omogući uvid u imovinske kartone sudija i tužitelja. Njihova imovina ostaje tajna, premda su mnoge institucije zatražile da podaci o tome koju su imovinu stekli budu dostupni javnosti.

Ombudsman za ljudska prava BiH, Evropska komisija, Agenzija za zaštitu ličnih podataka, pa čak i pojedini suci i tužitelji – svi oni smatraju da imovinski kartoni treba da budu dostupni javnosti.

Svi, osim Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Svaki zahtjev N1 televizije da dostave imovinsko stanje sudaca i tužitelja, Visoko vijeće je odbilo, uz obrazloženje da se u tim kartonima nalaze i lični podaci.

Tako je bilo i u slučaju kantonalnog suca Opštinskog suda Sarajevo, Kenana Tanovića, predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, te ustavnog suca Miodraga Simovića. Ustavni suci nisu dužni da dostavljaju imovinske kartone. Visoko sudsko vijeće našlo je razlog za skrivanje imovinskih kartona premda smo zatražili da se lični podaci uklone.

Iako je u zahtjevu naznačeno da se prilikom dostavljanja imovinskih kartona zaštite lični podaci, utvrđeno je da podaci o imovini, sadržani u ličnom finansijskom izvještaju, uključuju lične prihode i prihode članova porodice, ličnu i porodičnu imovinu, lične obaveze i garancije, i obaveze i garancije članova porodice, što predstavlja lične podatke, koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka, a čijim objavljivanjem bi se mogla nanijeti šteta osobama na koje se ti podaci odnose.

Navodnom zaštitom ličnih podataka, od javnosti se krije kako su pojedini suci i tužitelji stekli milionski vrijednu imovinu, koja nije srazmjerna njihovim redovnim primanjima. Bivši predsjednik Visokog vijeća, i aktuelni predsjednik Okružnog suda u Banjaluci, Milorad Novković, kaže da bi ti podaci trebali biti javni.

I kantonalna tužiteljica Sarajevo, Šejla Heljić, kaže da nema ništa protiv da objelodani svoj karton, koji se načazi u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Nije tačno da niko ne kontoliše imovinske kartone, tj. vaša tvrdnja nije istinita. Ja se zalažem za transparentnost, pa tako i da imovinski kartoni budu dostupni javnosti, uključujući i moj“, poručila je Heljić.

Zbog ignorancije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća obratili smo se Ombudsmanu za ljudska prava, koji im je uputio preporuku da nam dostave tražene imovinske kartone. Vijeće nije usvojilo ni njihovu preporuku Ombudsmen će ovu činjenicu uvrstiti u Godišnji izvještaj koji će biti prezentovan pred Parlamentarnim tijelima u BiH.

N1 jedino preostaje da pokrene tužbu pred Sudom BiH, a imovinski karton predsjednice suda je jedan od štićenih.