Ibrahimagić: Potrebne su nam strane sudije u Ustavnom sudu

Oslobođenje

Omer Ibrahimagić, profesor ustavnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda Federacije BiH, u razgovoru za N1 prokomentarisao je odluku Ustavnog suda BiH kojom se 9. januar kao Dan Republike Srpske proglašava neustavnim.

Ova odluka je donesena preglasavanjem sudija iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a vlast i opozicija u RS-u su se žestoko usprotivili ovakvoj odluci te najavili referendum o ovom datumu kao i mogućnost referenduma o Ustavnom sudu BiH.

“U suštini, oni ne poštuju Dejtonski sporazum iako su se obavezali da će ga poštovati, prije svega Aneks 4 odnosno Ustav BiH koji je u svom Članu 6 predvidio postojanje Ustavnog suda BiH čije se odluke sprovode”, kazao je Ibrahimagić za N1.

Ustavni sud BiH čini devet sudija od koji su troje stranci dok su ostalih šest sudija iz tri konstitutivna naroda u BiH. Strane sudije imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

“Ta imenovanja su izvršena u prvih pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. U Ustavu BiH je naglašeno da Parlamentarna skupština BiH može donijeti drugačiji metod selekcije stranih sudija. Međutim, pet godina poslije Dejtona donesena je saglasnost na nivou države da se i dalje mogu birati sudije Ustavnog suda iz inostranstva i da se ta praksa nastavlja”, pojašnjava bivši predsjednik Ustavnog suda BiH.

Kako kaže, političari iz RS-a žele ispolitizirati Ustavni sud BiH i odluke ove bh. institucije.

Po mom mišljenju, političari iz RS-a bi htjeli da Ustavni sud pretvore u jednu od izvršnih vlasti. Oni pretvaraju Ustavni sud u jednu vrstu političkog organa, a ne suda koji sudi po kriteriju prava”, dodaje on.

Kako kaže, sve dok se Ustav BiH ne izmijeni, strane sudije u Ustavnom sudu BiH kao i OHR moraju ostati u našoj zemlji.

“Strane sudije u Ustavnom sudu BiH objektiviziraju poziciju onih koji podnose apelacije bez etničkog opterećanja koje imaju ostale sudije”, kaže Ibrahimagić.

Što se najave referenduma o institucijama BiH tiče, Ibrahimagić kaže da entiteti nemaju pravo na to. Međutim..

“Kada je riječ od 9. januaru kao Danu RS-a, o tome se referendum može raspisati. Ali ne i o Tužilaštvu BiH i Ustavnom sudu.  Referendum o 9. januaru ne bi mogao imati nikakavog utjecaja na odluku Ustavnog suda BiH. S pravne tačke gledišta, taj referendum ne može odlučiti drugačije nego je odlučio Ustavni sud BiH i rezultat referenduma ne bi imao nikakvog efekta na presudu. U Ustavu BiH stoji da su odluke Ustavnog suda naše zemlje izvršne i na njih nema žalbi, prigovora niti diskusija”, kaže Ibrahimagić na kraju.

Narodna skupština RS treba da u roku od šest meseci usaglasi sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.