Sindikat ostaje pri stavu: "NE novom zakonu o radu"

Vijesti 30. nov 201518:27 > 19:37
N1

Dok traju političke rasprave u RS radnici, ali i poslodavci se pokušavaju izboriti za svoja prava. Održane su prve konsultacije socijalnih partnera nakon objave radne verzije novog zakona o radu.

Onaj ko ne ostvaruje rezultate rada, ko je osuđivan, ko zloupotrijebi položaj, oda službenu tajnu, nasilno se ponaša, ali i onaj radnik koji je jednostavno tehnolški višak može dobiti otkaz.

Sve to, prema radnoj verziji novog zakona o radu, sadržano je u 22 stavke.

Ovim odredbama građani nisu iznenađeni. Kažu, postoje poslodavci koji su se decenijama unazad time služili, samo bi se donošenjem ovakvog zakona to i legalizovalo.

“Uvijek je bilo malverzacija, uvijek je bilo da neko kaže višak radne snage, ne treba se toga toliko plašiti”.

“Radnik ovdje nema odgovornosti, a prava još manje”.

“Treba razumjeti i poslodavce jer kada uđe bitanga u radni odnos vrlo teško ga je se riješiti. Izuzev poslodavaca koji rade na divlje, koji ljude ni ne tretiraju kao radnike, koji ne daju platu, ne plaćaju doprinose”, mišljenja su građani.

Iako je radno vrijeme ostalo 8 sati, 40 sedmično, godišnji odmor 20 radnih dana, porodiljsko u trajanju od jedne godine, u Savezu sindikata smatraju da su radnička prava smanjena jer se poslodavcima ostavlja prostora za zloupotrebe.

“Radnici po ovom tekstu ne bi mogli da odlučuju ni o čemu pa čak ni o cijeni svoga rada i radili bi na nesigurnim mjestima u zavisnosti od projekata koliko oni traju”, izjavila je Velka Odžaković iz Saveza sindikata RS.

Zamjerka poslodavaca je što bi prema ovom nacrtu u zakon bile unesene stavke koje su do sada bile regulisane kolektivnim ugovorom.

Osnovno pitanje Vladi je bilo hoćemo li imati kolektivne ugovore, ako ćemo ih imati onda nema potrebe da odredbe iz kolektivnog ugovra prebacujemo u zakon“, komentarisao je Dragutin Škrebić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iz sindikata zamjeraju što se Vlada isključila iz kolektivnog ugovora koji bi se trebao donositi svake tri godine.
Resorni ministar napominje da je spreman na pregovore sa socijanim partnerima da bi se dogovor što prije postigao, a Zakon bio usvojen do kraja godine.

“Interes je nama da dobijemo zakon prihvatljiv za radnike i poslodavce, za Vladu, za narod. Zakon koji će omogućiti veće zapošljavanje, veće tržište rada, veće investiranje i da pokrene život na ovom prostoru“, rekao je Milenko Savanović, minstar rada RS.

S obzirom da bi radni vijek trajao 65 godina, u Sindikatu ne vide mnogo mogućnosti za zapošljavanje mladih. Ponuđena radna verzija najviše pogađa radnike u privredi, budući da su i plate i otkazi u rukama poslodavaca, smatraju u Sindikatu i navode da ostaju pri ranijem stavu “Ne novom zakonu o radu”, ali ideje za sindikalnu borbu ne otkrivaju.