Zgrada i muzej u Potočarima će izgledati kao 1995. godine

Vijesti 02. dec 201512:08 > 12:12
Anadolija

U Sarajevu je održan radni sastanak članova Upravnog odbora, Direkcije i Savjetodavnog odbora Memorijalnog centra Potočari sa predstavnicima organizacije PAX i holandskog Memorijalnog centra Kamp Westerbork.

Cilj je bio pregled projektnih aktivnosti i prezentacije koncepta nacrta stalne izložbe koja će biti postavljena u bivšoj zgradi fabrike akumulatora. 

Holandska organizacija PAX zadužena je za realizaciju projekta prema kome bi zgrada i muzej u Potočarima trebalo da imaju autentičan izgled kao u julu 1995. godine. Prva faza izgradnje trajala je 120 dana, a u tom periodu završeni su neophodni građevinsko-arhitektonski radovi. Sastanak u Sarajevu prethodiće početku druge faze radova.

“Mi smo se dogovorili o glavnim temama koje će se inkorporirati u stalnu postavku, a sljedeće će biti kako različite teme, teme po različitim sobama popuniti odgovarajućim sadržajima”, naglasio je Dion van den Berg, viši politički savjetnik PAX-a.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra u Potočarima Sadik Ahmetović je rekao da ih očekuje puno posla kako bi na najbolji i na najautentičniji način prikazali zločin genocida za sve posjetitelje koji dolaze u Potočare.

Muzej holandskog bataljona biće opremljen autentičnim namještajem, kartama, a teži se i pronalasku identičnih fotografija i grafita koji su bili na zidovima zgrade 1995 godine.

Monique Brinks, projektant i dizajner stalne postavke, zadužena je da sve planirano i bude ostvareno.

Mišljenje porodica preživjelih žrtava genocida od izuzetnog je značaja.

“Razumijem neke od učesnika koji imaju određenu dozu nepovjerenja u ono što želim da uradim, istovremeno sam i primjetila kako to povjerenje raste i optimista sam što se toga tiče. Mislim da je jedini način da se to može dobro uraditi – jeste da to zajedno uradimo”, ističe Brinks.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, rekla je da je njima Memorijalni centar od velikog značaja.

“Zbog budućnosti, zbog opomene našoj djeci koji nisu zapamtili devedesete godine, ne da mrze, ne da traže osvetu, već da pamte, da im se ne ponove, ali nažalost, da je pravde i pravednosti sve bi drugačije bilo, ne bi gradili Memorijalne cente, ne bi gradili muzeje, gradili bi fabrike, bili bi srećni, poradili bi malo na tome, moramo se okrenuti budućnosti, kako god bilo da bilo, našu djecu ne može niko vratiti, ne može platiti, ali ne želimo da se više dešavaju ta događanja, i treba da muzej u Memorijalnom centru bude opomena budućim generacijama, da uče da im se to više ne ponavlja”, istakla je Mehmedović.

Predstavnice Udruženja zahtijevaju da se ulože potrebni napori kako bi zgrada Muzeja holandskog bataljona bila pravo ogledalo onoga što se dešavalo u Potočarima u julu 1995. godine.

Prije nekoliko godina urađen je projektni plan kako bi trebao izgledati Memorijalni kompleks u Potočarima. Do sada je urađen ulazni blok, na kojem su oznake UN-a i holandskog bataljona, a napravljene su biblioteka i multimedijalna soba.

Naredni radni sastanak biće održan u Potočarima kada bi trebalo da bude poznat i konačan rok za završetak svih radova na izgradnji Muzeja holandskog bataljona.