VM BiH: Dozvoljen zračni promet roba životinjskog porijekla

Vijesti 03. dec 201517:11 > 17:19
N1

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dopuni Odluke o određivanju graničnih prelaza u BiH, kojom se međunarodni granični prelazi za zračni promet međunarodni aerodromi/zračne luke Tuzla i Mostara uvrštavaju u granične prelaze preko kojih je dozvoljen promet roba životinjskog porijekla, uz ranije odobrene granične prelaze Sarajevo i Banjaluka.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest miliona konvertibilnih maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za indirektno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prelazima aerodromima Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija graničnog prelaza Vardište kod Višegrada.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju za integrisano upravljanje granicom za period od 2015. do 2018. godine s pratećim okvirni akcionim planom za njenu provedbu, kojom se stvara funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja granicom u BiH te ova oblast usklađuje s odgovarajućim propisima i standardima Evropske unije.

Donošenjem ove strategije želi se smanjiti nivo ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, te u isto vrijeme povećati ukupna sigurnost u BiH, a samim tim i regije u cjelini.