Blizu 4 hiljade državljana BiH će biti vraćeno iz Njemačke

Vijesti 03. dec 201517:20 > 22:18
N1

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Informaciju Radne grupe za monitoring provođenja Odluke o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Šengen u vezi s najavljenom deportacijom osoba porijeklom iz BiH koje se u Saveznoj Republici Njemačkoj smatraju ekonomskim imigrantima, tj. „lažnim azilantima“.

Odobrena je upotreba Laissez – Passer tzv. „evropskog hitnog putnog lista za povratak“ koji će važiti za bh. građane prilikom ulaska u BiH tokom njihove deportacije/protjerivanja, odnosno vraćanja u zemlju, koji izdaju nadležni organi Savezne Republike Njemačke, a do okončanja kampanje, najduže 90 dana, nakon čega će se primjenjivati propisi o readmisiji koji su na snazi.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da preduzme potrebne aktivnosti, kako bi se onemogućilo osobama koje nisu državljani BiH da tokom ove kampanje neovlašteno uđu u Bosnu i Hercegovinu.

Procjene govore da je oko 90.000 tražilaca azila s područja zapadnog Balkana, a među njima se nalaze i 3.903 osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje bi, po najavama nadležnih organa SR Njemačke, trebale biti protjerane nazad u BiH.