Veliki broj slučajeva nasilja u porodici ostaje neprijavljen

Vijesti 04. dec 201508:43 > 08:52
N1

Nasilje nad ženama i djecom, kao i nasilje u porodici, jedan su od najvećih izazova bosanskohercegovačkog društva.

To je problem koji je odnedavno izašao iz privatne u javnu sferu. Naime, dugo vremena se partnersko i porodično nasilje u Bosni i Hercegovini sagledavalo kao privatna porodična stvar.

Intervencija društva postala je intenzivnija u posljednjoj deceniji kada se razvila svijest da je sprečavanje ove vrste nasilja jedan od imperativa u oblasti zaštite ljudskih prava. U temi jutra o nasilju u porodici govorili smo sa Majdom Halilović, voditeljicom odjela za istraživanje Atlanske inicijative u BiH.

Iako za BiH postoje određeni statistički podaci prema broju i vrsti nasilja u porodici, iz nadležnih institucija ističu da su ove brojke samo “vrh ledenog brijega” i da je mnogo veći broj slučajeva koji ostaju neprijavljeni.

Ove brojke i jesu vrh ledenog brijega, jer veliki broj slučajeva nasilja u porodici ostaje neprijavljen. Statistike koje imamo su statistike koje se dobiju ispitivanjem nasilja u porodici. Žene koje direktno učestvuju u nasilju u porodici i žrtve su tog nasilja ne sudjeluju u ispitivanjima i do njih se ne može doći. Kod nas, ali i u svijetu, se ne prepoznava sistematsko nasilje“, rekla je Halilović za N1.

Ono što zabrinjava je i činjenica da krug nasilja započinje u primarnoj porodici, od ranih godina i da se nastavlja u drugoj porodici nakon udaje žene.

To je obrazac ponašanja koji se uči od malena i zato je važno prepoznati nasilje. Djeca koja žive u nasilnim porodicama prihvate takav način ponašanja i najčešće takav način i kada odrastu“, kazala je Halilović.

Voditeljica odjela za istraživanje Atlanske inicijative u BiH smatra da žrtve nasilja ne dobijaju potpunu zaštitu.

Zakoni prepoznaju nasilje kao krivično djelo. U BiH imamo devet sigurnih kuća, gdje žrtve mogu dobiti zaštitu i pomoć. Ne koriste se uvijek sve zakonske mogužnosti. Problem se može desiti ako žrtva pozove policiju, a policija ne reaguje adekvatno i pokuša pomiriti osobe, što odvrati žrtvu da se udalji od počinioca nasilja.”

Gošća Novog dana istakla je da bi doktori i socijalni radnici trebali prijaviti djelo nasilja u porodici.

Oni često žrtvi savjetuju da prijavi nasilje, ali radnici ne prijavljuju sami.”