Bošnjački dužnosnici odlučno protiv terorizma

Vijesti 04. dec 201518:13 > 19:14
N1

U Sarajevu je održan sastanak bošnjačkih lidera sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom efendijom Kavazovićem. Tokom sastanka potpisana je zajednička izjava kojom se osuđuje svaki oblik terorizma. Reis Kavazović je istakao opredijeljnost Islamske zajednice na istrajavanju na putu dobra.

Predstavnici vjerskog i poltičkog života, akademske zajednice i civilnog društva stavili su svoj potpis na izjavu u kojoj se osuđuje svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije izvedene u BiH. U izjavi je izražena odlučnost da se potpisnici institucionalno, intelektualno, moralno i politički suprotstave svakom obliku radikalizima.

“Nasilje i teror nije naš put, put kojim ide naš narod. Želimo potvrditi da je Islamska zajednica još 2007. godine usvojila svoje deklaracije u kojima je kazala da tumačenje vjere u BiH mora biti kako su naši preci naučavali na ovim prostorima. Osuđujemo svaki vid pozivanja na mržnju i na nasilje“, rekao je nakon potpisivanja izjave reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

BiH nije zaobišlo radikalno tumačenje islama, ali ni teroristički napadi na policajce, povratnike, ambasade i u konačnici pripadnike Oružanih snaga BiH – djelovanje koje je u suprotnosti sa islamom koji štiti i izgrađuje multietnički i multikonfesionalni duh BiH.

“BiH nije zaobišao fenomen radikalnog tumačenja islama, što je rezultirali terorističkim aktima u proteklim godinama. Vršeni su napadi na policije, vojnike, povratnike, ambasadu SAD-a. Nismo na vrijeme prepoznali obim opasnosti od širenja ove ideologije. Ratna stradanja, frustracije poslije rata, provokacije, nepravde, nezaposlenost, osjećaj besperspektivnosti uz pojavu mesdžida i tumača koji nisu u sistemu IZ BiH, učinili su opasnu kombinaciju koja vodi u nasilni ekstremizam“, izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i lider SDA.

Beskompromisno djelovanje nadležnih institucija ne smije biti atak na one koji vide islam drugačije, ali da, na one koji primjenjuju nasilje, poručeno je danas.

Sličnih osuda bilo je i ranije. Ipak, profesor sa Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra dodaje da je ova politička deklaracija čin osvjedočenja odgovornih ljudi da je pojava radikalizacije ozbiljan problem, namijenjena bh. ali i inozemnoj javnosti.

Ova izjava je hrabra jer su bošnjački dužnosnici preuzeli odgovornost. Treba vidjeti u narednih pola godine, godinu dana i treba ih pitati šta su konkretno učinili da to ne bi bila jedna sladunjava izjava za inozemnu javnost”, rekao je Filandra.

Jedna od tačaka izjave odnosi se i na muslimanske zemlje od čijih je vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija zatraženo da cijene autentično historijsko iskustvo BiH te evropsku samosvijest. Istovremeno se od evropskih zemalja, posebno članica EU očekuje da se suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju s teroristima.