Vrijeme bez značajne promjene, magla uzrokuje probleme

Vijesti 05. dec 201510:29 > 10:32
N1

Danas se u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne očekuje pretežno sunčano vrijeme. U ostalim područjima Bosne u nizinama će preovladavati magla ili niska naoblaka, a u višim područjima sunčano uz malu oblačnost. Vjetar slab.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između dva i devet, na jugu zemlje od 11 do 15 stepeni.  U Sarajevu magla i niska oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka između jedan i četiri stepena. 

Jutros je u Bosni bilo magle i niske oblačnosti, a u Hercegovini i na zapadu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. 

Temperature zraka u 7 sati: Sokolac -6 stepeni, Kupres -5, Bugojno i Livno -2, Sarajevo -1, Jajce, Sanski Most i Zenica 0, Banja Luka, Bihać, Ivan Sedlo i Tuzla 1, Bjelašnica, Doboj, Goražde i Prijedor 2, Gradačac 3, Bijeljina i Trebinje 5, Mostar 6,
Neum 10 stepeni. 

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 958 milibara, za 15 milibara je viši od normalnog i sporo raste, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

Gusta magla jutros smanjuje vidljivost na većini putnih pravaca u BiH, posebno na dionicama autoceste A-1 Sarajevo-Zenica i Zvirovići-Bijača i na  magistralnim putevima Zenica-Doboj, Tuzla-Orašje, Tuzla-Bijeljina, Bihać-Bosanski Petrovac, Kiseljak-Vitez i Drvar-Livno-Tomislavgrad.

Vozačima se skreće pažnja i na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila, podsjećaju iz BIHAMK-a.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad.

Sporije se saobraća na putevima sa aktuelnim radovima: Stup-Rajlovac, Zenica-Žepče (Želeća), Jablanica-Prozor i Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.