Panjeta: U sklopu obnove ljubavi Izetbegović brani Radončića

Vijesti 07. dec 201515:48 > 20:50
N1

"Jedan inspektor, prilikom izlaska iz stanice mi je rekao: "Dobro je dok prijeti. Ako te budu htjeli roknuti, neće ti prijetiti", ispričao je Almir Panjeta, novinar i aktivista, u Pressingu na N1. Zajedno sa Panjetom, gosti Pressinga su bili Srđan Puhalo, Marko Šušnica i Josip Šimić.

Gdje su protesti, tu je Almir Panjeta.

Gdje god su protesti, pojavim se. Radio sam kao novinar, pa mi dužnost da pišem o kriminalu i korupciji. Brine me što dobijemo prijetnje preko društvenih naloga ili u medijima zbog stvari koje bi trebale biti normalne. Normalna je osuda fašizma, osuda napada na djevojčice na ulici. Kada nakon tih stvari dobijete prijetnje ili podršku onda hodam ulicom i razmišljam: “Zašto?

Pita se zašto treba hrabrosti da se ukaže na kriminal, zašto treba hrabrosti reći da korupcija ne valja, zašto treba hrabrosti da neko napada nekoga jer ima drugačije mišljenje.

Na pitanje kako su izgledale prijetnje, Panjeta je istakao da su najčešće bile preko društvenih mrež.

Prijetili su da me treba zaliti u kreč, a zatim je bila prijetnja zbog teksta da je jedna osoba napala tri djevojčice jer su bile u šorcevima za vrijeme Ramazana.”

Na pitanje zašto hrabrost ne iskazuju intelektualci i akademici i zašto su se sakrili pod skute vlasti, Panjeta je odgovorio: “To treba pitati njih. Čitav nam je narod u apatiji, pa su se i oni priklonili strani šutanja ili strani vlasti. Znam i neke koji su se nakon toliko godina priče umorili.  Nakon dugo godina rada, stotina napisanih tekstova, aktivizma, desi se ništa. Kada krenu salve uvreda i prijetnji kažu: “Jest vala, šta on ima pričati.”

Almir Panjeta je u Pressingu istakao da je sve jasno što se tiče vlasti, da su se svi pokazali i da je sve kritikovao.

Sada se više posvećujem narodu. Pokušavam staviti ogledalo pred ljude da se zamisle koliko doprinose cjelokupnoj slici. Mnogi su uljuljkani i prihvatili taj sistem.

I Panjeta je u Pressingu odgovorio da ga niko ne štiti, te da reaguje kao čovjek.

Ima li ko da piše o Bakiru Izetbegoviću?

Formu otvorenih pisama ne radim, ali priča se i govori o obećanju za 100.000 zaposlenih, zlatnim kašikama, Matrixu itd.“, kazao je Panjeta.

Bakir Izetbegović je nedavno optužio pravosudne institucije da je tužiteljstvo bespotrebno političke lidere procesuiralo.

To je u sklopu obnove ljubavi s Radončićem. Izdvojio sam izjave šta su jedan drugom izgovorili, a sad se brane. Moć onih koji imaju političku moć u BiH imaju i svaku drugu. Mediji su polarizovani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.