"Krivično djelo neprovođenje odluke u slučaju Sejdić-Finci"

Vijesti 07. dec 201517:03 > 19:18
N1

Komitet ministara Savjeta Evrope od 8. do 10. decembra ispitaće implementaciju presuda i odluka Evropskog Suda za ljudska prava. Na stolu će se naći i neimplementacija slučaja Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

Među slučajevima koji iziskuju detaljniju analizu su i presude iz Srbije, Albanije, Makedonije, Mađarske, Azerbejdžana, Belgije, Francuske, Velike Britanije i drugih zemalja.

Presude i odluke Suda u Strasbourgu na analizu će dva dana i to uoči 22. decembra kada je i punih šest godina neprovođenja presude u slučaju Sejdić i Finci. Toliko godina Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću Bosna Hercegovina nije priznala – da su kao Jevrej i Rom, uz tri konstitutivna naroda, jednaki u pravu kandidovanja i biranja.

“Sigurno je da se mi počinjemo spremati za izbore 2018. i ja se iskreno nadam da to neće biti treći izbori koji neće biti provedeni u suprotnosti sa Evropskom konvencijom. Jednom sam čak ne tako davno doživio od jednog našeg prilično istaknutog političkog lidera da me pita – postoji li mogućnost da ja povučem tu svoju apelaciju jer to za nas previše teško da je implementiramo. Ima i takvih političkih lidera”, otkriva Finci.

“Zaista više nisam optimista. Bio jesam, ali sada nažalost nisam, ali to me evo ovih šest godina uči. Ne očekujem da će biti provedena i 2018. godine. Evropska unija i međunarodna zajednica mogle su, da su htjele, izvršiti pritisak i neuslovljavajući BiH ovim predmetom 4-5 godina u proteklom periodu tražiti i ekonomske i socijalne reforme, a ovo pitanje da ide u skladu s tim”, kazao je Sejdić.

Nije ovo jedina presuda Evropskog suda za ljudska prava koju Bosna i Hercegovina godinama ignoriše. U međuvremenu je stigla i presuda u predmetu Azre Zornić koja je tužila državu jer se kao građanka nije mogla kandidovati za Dom naroda. Čekaju se i još neke presude Evropskog suda, a u Bosni i Hercegovini godinama ni odgovornosti ni sankcija.

“Neprovođenje ovih odluka je u ravni ili čak teže u pravu nego neprovođenje odluka domaćih ustavnih sudova. To je krivično djelo. Niko nije odgovarao, odnosno nije se do sada ni utvrdila odgovorna osoba. To je vrlo jednostavno i to je postupak u kojem bi istraga trajala 15 minuta, samo bi se izvrši uvid u spisak dužnosnika određenog organa i znalo bi se ko je odgovoran”, tvrdi Zarije Seizović, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine svojevremeno je pokrenulo istragu zbog neprovođenja odluke, kako je tada saopštano, protiv nepoznatog počinioca. O detaljima istrage nikada nije bilo informacija, istrage koja nije ni prekinuta, a ni završena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.