Zemlje Balkana među najpogođenijima klimatskim promjenama

Vijesti 08. dec 201509:10 > 09:29
Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

Među 10 zemalja koje su najizloženije ekstremnim vremenskim uvjetima u 2014. godini, čak su tri balkanske, pokazuje novo istraživanje.

Prema Global Climate Risk Indexu koji objavljuje Germanwatch prvo mjesto na popisu drži Srbija, dok je na trećem mjestu Bosna i Hercegovina. Te su zemlje pogodile najobilnije padaline i poplave u posljednjih 120 godina koliko se bilježe takva mjerenja, navodi se u Globalnom indeksu klimatskog rizika.

Na drugom je mjestu Afganistan.

Sredinom maja prošle godine poplave u Srbiji prouzročile su štetu koja je procijenjena na više od dvije milijarde dolara, dok je zbog poplava i klizišta u BiH iz vlastitih domova moralo pobjeći otprilike 90.000 ljudi, navode analitičari Germanwatcha u izvještaju prezentiranom na svjetskom summitu o klimi u Parizu.

Bugarska, koja je smještena na šesto mjesto po ugroženosti, pogođena je teškim gradom i poplavama. Najviše su pogođeni sektori turizma i poljoprivrede, dok je u protekloj godini zabilježena i 31 smrt izazvana tim nepogodama.

Suočit ćemo se s ekstremnim padalinama

“Zbog klimatskog zatopljenja ljudi i države vjerojatno će se suočiti s ekstremnim padalinama”, kazao je autor istraživanja Sonke Kreft za Reuters.

Europske države dobile su novčanu pomoć iz fonda solidarnosti Europske unije, što može pokazati kakva pomoć bi mogla biti dostupna pogođenim državama u sklopu sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu, dodao je.

Filipini su tradicionalno najpogođeniji vremenskim nepogodama, a ove godine smještena je na 4. mjesto liste. Godinu ranije bila je na samom vrhu. Raymund Liboro, filipinski dužnosnik za klimatske promjene, ispričao je novinarima u Parizu da je njegova zemlja u prethodne četiri godine iskusila tri najgora ikad zabilježena tajfuna, a dodao je i da njegova vlada razbija sisteme ranog upozorenja, zakonodavstvo te upravljanje rizikom kako bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena.

Na popisu su i Pakistan, Nepal, Burundi, Bolivija i Indija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Germanwatch.org