Zenica je drugi Peking: Građani ne izlaze na ulice

Vijesti 08. dec 201517:25 > 19:25
N1

U velikom broju bh. gradova proteklih dana bilježe se visoke količine štetnih čestica u vazduhu. Gradovi se "guše" u smogu. Pored Sarajeva gdje je situacija najalarmantnija, zabrinjavajuće stanje je i u Kaknju i Zenici.

Voziti se od Sarajeva do Zenice ovih dana nije nimalo lako. Prolaziti kroz Kakanj i okolna mjesta koji okružuju ovaj kotlinski grad teško je zbog guste magle i smoga.

Gradski displej je u crvenoj boji, što znači da je situacija alarmantna. U podne bilježi zagađenje od 537 miligrama po metru kubnom.

Sam položaj Zenice koja se nalazi u kotlini te emisija štetnih plinova iz industrijskih zona, ali i kućnih ognjišta koja koriste ugljen doveli su do toga je posljednjih dana u Zenici došlo do povećanja koncentracije sumpor dioskida zbog čega su nadležni proglasili stupanj pripravnosti.

A unatoč upozorenjima nadležnih da izbjegavaju boravak i kretanje na otvoreneom, stanovnci ovog grada i danas su na ulici. Teško podnose zagađenost zraka.

“Užasno, ovo je kao u nekim horor filmovima”, kaže jedan građanin Zenice. “Ma smeta, a šta ćemo, moramo trpiti”, “Svake godine je sve gore i gore. Evo vidite kako moramo da se pazimo, da se čuvamo” i “Naravno da smeta, kako ne bi”, još su neki od komentara.

No, onima kojima najviše smeta zagađenje jesu kronični bolesnici. U zeničkoj hitnoj pomoći ovih dana imaju pune ruke posla.

“Povećan je broj pacijenata, posebno u večernjim satima i ranim jutarnjim satima. To su najviše kronični bolesnici i asmatičari kojima smeta ova zagađenost”, saopšteno je u bolnici.

Zagađenost je najizraženija u središtu Zenice, te u naseljima Radakovo i Tetovo. Mještani ovih naselja već godinama se nadležnim žale na trenutnu situaciju, no bez efekta. Predsjednik mjesene zajednice Tetova pojašnjava kako izgleda njihova svakodnevnica.

“Primjer vam je da građani uopće ne hodaju, ne izlaze na ulicu. Građani samo iz kuću u kuće, tri minute i to je to. Možete vidjeti da na ulici nema nikog. Ovo ti je drugi Peking”, kaže Samir Kubata.

I uistinu, puste su ulice u Zenici. Iz godine u godinu su kažu u istoj situaciji. Gradske vlasti obećavaju, malo toga ispunjavaju. Ukazuju na to i u Komisiji za praćenje stanja okoliša Zenice.

“Jednostavno, dođe zimski period, mi smo nespremni ušli u zimu i nemamo nikakvih efekata. Sada šta god bi predložili nekim zagađivačima to ne daju efekte”, tvrdi prof. Šefket Goletić.

Jedini efekat koji će možda pomoći jeste razvedravanje i bolje vremenske prilike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.