Pogledajte koliko bh. vlast plaća pepeljare, korpe, ručkove

Vijesti 14. dec 201513:32 > 13:55
N1

Američka organizacija za međunarodni razvoj USAID je u Sarajevu organizovala izložbu "Mi plaćamo cijenu! - Muzej javnih nabavki" kako bi građani mogli vidjeti koliki su gubici u javnim nabavkama u bh. institucijama.

U shopping centru SCC postavljene su replike predmeta koje su bh. vlasti kupovale po mnogo većim cijenama od stvarnih krijući se iza Zakona o javnim nabavkama.

Na izložbi možete vidjeti pepeljaru koju je nabavila Vlada RS, plaćenu 1.293 KM. Izložena je i replika korpe za papire, koja je putem javnih nabavki kupljena za administrativno sjedište Vlade RS, a plaćena je 1.733,76 KM. Pored ostalih, našla se i replika jedne rolne toalet-papira, za koju je Centar za predškolsko vaspitanje plaćao 5,5 KM, ali i ručak koji sadrži jedan ražnjić, malo riže i povrća na tanjiru, a koji košta 230 KM.

Inače, USAID je organizovao putujuću izložbu, tako da će se moći pogledati u deset bh. gradova. Svi podaci prikazani na izložbi dokumentovani su u zvaničnim revizorskim izveštajima.

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” fokusira se na korupciju u javnim nabavkama s ciljem informisanja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki.