Mektić za N1: Ne znam za potpisivanje sporazuma u srijedu

Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kaže da ne zna za potpisivanje ugovora između Agencije za istrage i zaštite (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kojeg je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović najavila za srijedu,

SIPA-a je prošle sedmice postupila po nalogu Tužilaštva i Suda BiH te u Novom Gradu uhapsila pet osoba koje se sumnjiče za ratni zločin na području tog grada.

Uslijedila je hitna reakcija Vlade RS koja je kroz devet zaključaka prekinula svaku saradnju sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom optužujući ih da na teritoriji tog bh. entiteta rade bez znanja sigurnosnih agencija RS.

“Mislim da nisu bili svjesni i da tek sada vide štetnost i pogubnost tih odluka”, kaže Mektić za N1.

Kako kaže, sinoć je razgovarao sa ministrom MUP-a RS Draganom Lukačem na temu novonastale situacije.

“Govorio sam o svoj pogubnosti, nepotrebnosti i štetnosti ovakvih odluka. Konkretno sam govorio o nekim posljedicama koje će vrlo brzo nastupiti. Mislim da je shvatio ozbiljnost i stekao sam utisak da će od danas nastaviti saradnju. Spomenuo mi je da postoji neki ugovor između SIPA-e i MUP-a RS koji je star više od deset godina i da bi ga trebalo pogledati i vidjeti može li se ta saradnja unaprijediti, posebno kada je u pitanju terorizam. Rekao sam da nije sporno kada je u pitanju saradnja između svih sigurnosnih agencija u BiH s tim da ja ne mogu potpisivati ugovore za nešto što je u nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH. To je neka stvar o kojoj se može i treba razgovarati. Da će se nešto u srijedu potpisivati, ja ne znam”, dodaje ministar sigurnosti BiH.

Na naš upit da li će SIPA i dalje sprovoditi akcije na teritoriji Republike Srpske, Mektić je potvrdno odgovorio.

“Naravno da će raditi. Te procedure i nadležnost SIPA-e su propisane zakonima. Ne možete nikakvim zaključkom mijenjati takve odluke i nepotrebno je o tome pričati”, kaže Mektić.

Kako je kazao, SIPA nastavlja normalno raditi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Nastavit ćemo da radimo kao što smo do sada radili. Da li će biti akcija ili nešto drugo, ne bih govorio. Radi se po nadležnosti Tužilaštva i nastavit će se normalno raditi”, kaže Mektić.