Zimska sezona: Skijališta prazna, ugostitelji prezadovoljni

N1

Zimska sezona na Bjelašnici otvorena je - bez snijega. Za ovo doba godine temperature su isuviše visoke, pa ni vještačko osnježivanje ne pomaže. Skijališta za sada prazna.

“Bjelašnica je specifična po svojoj ruži vjetrova i po tim nekim klimatskim uslovima i promjenama koje se dešavaju posljednjih nekoliko godina, Ako kažem da je u dane vikenda dnevna temperatura bila +10 onda sam time sve rekla, da nismo bili u stanju napraviti snijeg”, kazala je Amira Kljajić iz ZOI ‘84.

Sa snijegom ili bez, posjetioci zadovoljni. Djeca pogotovo. Sve je bolje kažu nego magla. No da sadržaja treba biti više – treba. Smeta im smeće koje će s prvim padavinama ostati pod snijegom, a i sve urbanija gradnja koja kažu ne ide uz planinski ambijent.

Ugostitelji su zadovoljni. Vikendima je sve puno. Trebalo bi tako da je i radnim danima kažu, no prevoz je ograničavajući faktor.

“Malo više da se poradi na tome da se uvode neki javni prevoz, tri termina dnevna, ne samo vikendom. Ima ljudi koji su neangažovani, penzionera, unučadi, predškolski urast koji bi dolazili ovdje da ima toga”, riječi su Jasminka Đape, ugostitelja.

Na Jahorini ima snijega. Protekli vikend radile su staze Poljice i Skočine. Radiće i ovog vikenda jer ovdje sistem za osnježivanje funkcioniše. Uprkos osnježenoj stazi, sky liftu koji je u funkciji, na Jahorini, kao i na Bjelašnici, nema mnogo ljudi.

“I jutros sistem za vještačko osnježavanje je bio u funkciji. Nastojat ćemo i narednih dana da proizvedemo dovoljne količine snijega kako bi smo i naredni vikend bili spremni i kako bi skijaši mogli uživati na Jahorini”, kazala je Ivana Lizdek, glasnogovornica OC Jahorina.

Interesa za planine ne nedostaje za novogodišnje praznike. Olimpijski centri su spremni, smještajni kapaciteti skoro popunjeni. Zabave neće nedostajati kao ni gastro ponude. Ugostitelji očekuju približno dobru sezonu kao što je bila prošla, sa puno sniježnih i skijaških dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.