U Rusiji potpisan ugovor o nastavku isporuke gasa BiH

Vijesti 16. dec 201514:58 > 14:59
Reuters

Delegacija Energoinvesta uspjela je danas u Sankt Petersburgu u Rusiji dogovoriti i potpisati produženje ugovora sa Gazpromom o isporuci gasa za period od 1. januara do 30. juna 2016. godine za Bosnu i Hercegovinu.

Kao što je poznato, Energoinvest ima potpisan ugovor sa ruskim isporučiocem gasa Gazprom Export LLC o snabdijevanju BiH prirodnim gasom i taj ugovor je na snazi.

Ugovor sa Gazpromom se produžava aneksima na godišnjem nivou, međutim zbog neredovnog plaćanja obaveza bh. strane, te ratnog duga i ostalih uslova iz ugovora, ruski partner je pristao na produženje ugovora za šest mjeseci pod istim uslovima kao u i 2015. godini.

Ispunjavanje obaveza u prvih šest mjeseci 2016. uslovit će dalje produženje ugovora.

“Dobili smo produženje ugovora na šest mjeseci i u tom periodu pratit će se kako idu uplate”, kazao je za N1 Enes Čengić, direktor Energoinvesta.

Podsjećamo da su pregovori o produženju ugovora započeli prije 15-tak dana, a Gazprom je insistirao na ispunjavanju svih uslova iz osnovnog ugovora i na obostrano zadovoljstvo nastavljena je dugogodišnja saradnja, te posebno veseli činjenica da će građani BiH/korisnici gasa imati uredno snadbijevanje ovim energentom.