"DF na dobitku nakon izbacivanja Suljagića i Bajrovića"

Vijesti 16. dec 201518:31 > 19:13
N1

Ne stišavaju se reakcije nakon što je na sjednici Predsjedništva stranke Demokratske Fronte jednoglasno odlučeno da Reuf Bajrović i Emir Suljagić budu izbačeni iz ove stranke.

U središnjici Demokratske fronte (DF) u Sarajevu od utorka navečer je uzavrela atmosfera. Ova stranka ostala je bez dva člana, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, nakon što su odlukom Predsjedništva stranke izbačeni iz Demokratske fronte.

No, njihova imena i danas su bila u dvorani u kojoj je donesena odluka da su izbačeni, ali su stolice prazne.

Do jučer su Komšić, Suljagić i Bajrović bili rame uz rame i za istim stolom. Sada pak na suprotnim stranama i sa međusobnim optužbama.

“Ovo što smo vidjeli jučer je Lagumdžijska jedna čistka. Nije moj problem što je Željko Komšić uhvaćen u laži i što nema hrabrosti u javnosti reći istinu o Podžićevom glasanju za imenovanje Poplašena”, tvrdi Suljagić.

Riječ je zapravo o glasu delegata DF-a u državnom Domu naroda Sifeta Podžića, koji je dat za imenovanje Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Taj glas “posvađao” je dojučerašnje prijatelje. Suljagić i Bajrović tražili su Podžićevu ostavku, na kraju je i dobili, ali kako tvrdi lider stranke Željko Komšić, to nisu činili u skladu s demokracijom.

“Baviti se time i takvim stvarima, pakovati i montirati na bazi lažnih informacijama nije prihvatljivo u ovoj stranci. Rekao sam da to neću nikada neću dozvoliti”, kategoričan je Komšić.

A bili su zajedno u SDP-u, iz kojeg su otišli, osnovali novu stranku , na stranačkim mitinzima okupljali veliki broj građana i na kraju na prošlim Općim izborima osvojili 150.767 glasova.

Uskoro su ušli u vlast na svim razinama, no ljubav sa HDZ-om i SDA nije dugo trajala. Ministarske stolice u Vladi Federacije BiH sami su napustili, iz onih u Vijeću ministara BiH su izbačeni. Kuloari su nagovještavali da stvari u stranci ne stoje dobro, a pojedini analitičari kao glavnog krivca za situaciju u kojoj se našao DF, smatraju Željka Komšića.

“Željko Komšić je ovim pokazao da je možda dobar vojnik, ali da nije dobar vojskovođa, a ovo je samo jedan dokaz toga”, smatra analitičarka Ivana Marić.

Upravo je Komšić, tvrdi Marić, bio taj koji je inzistiirao da Bajrović bude federalni ministar, a Suljagić zamjenik državnog ministra obrane. No njihov odlazak nije veliki gubitak, smatra ova analitičarka.

“Oni nisu bili neki značajni faktor za DF, čak su bili destabilizirajući i mislim da je stranka mnogo toga izgubila njihovim aktivnim uključivanjem”, dodala je ona.

Bez njih i sa svojim sloganom “odlučni u promjene”, Demokratska fronta nastavlja dalje. Građani su mnoge nade polagali u ovu stranku. No, da li je DF opravdao njihovo povjerenje, pokazaće već naredni izbori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.