Uklanjanje tkiva iz kojeg se razvija karcinom za 10 minuta

Vijesti 17. dec 201509:26 > 09:38
N1

Specijalistički tim Ginekološko-akušerske klinike Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli, pod vodstvom profesorice Dženite Ljuca, primjenio je 15. decembra potpuno novu metodu liječenja kojom se otklanja prijetnja karcinoma za nekoliko minuta.

O novom uspjehu tuzlanskih ljekara govorili smo sa profesoricom Dženitom Ljucom u jutarnjem programu N1 televizije

Iz UKC Tuzla inovacijama nikad kraja, ovaj put, primjenom nove metode otklanja se tkivo iz kojeg se obično razvijaju kancerogene izrasline-tumori.

Promjene koje dovede do raka grlića materice traju duži period, pa čak i nekoliko godina. Mi smo se pitali zašto imamo veliki broj pacijentica s rakom grlića materice. BiH i region se suočava s ekonomskom krizom, kriza u Evropi s izbjeglicama povećavaju problem kod veće populacije koja se suočava s neadekvatnom prevencijom i liječenjem“, objasnila je prof. Ljuca.

Radio talasnim nožem, odnosno omčama, kao novim pristupom otklanjamo promjene za 10 minuta što dovodi do 100 postotnog uspjeha“, naglasila je ona.

U BiH, Srbiji i Hrvatskoj nema pravog pristupa ovom problemu, ističe prof. Ljuca, iako je grlić pristupačan za pregled za razliku od drugih tumora.

Novom metodom nema skraćenja kanala što omogućava našim pacijenticama da zatrudne nakon zahvata i iznesu trudnoću. Mi smo željeli da pomognemo pacijenticama. Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji kanton u FBiH, 200.000 žena ima iznad 14 godina. Novom metodom se štedi novac, u odnosu na prošle metode, a zahvat sigurno otklanja tkivo iz kojeg se razvijaju kancerogene izrasline“, rekla je Ljuca za N1.

Postupak koji se provodio dugi niz godina često je bio praćen komplikacijama, a novi zahvat traje samo nekoliko minuta, potpuno je efikasan i siguran, nema pojave krvi niti šivenja tkiva, a pacijentica već nakon dva sata može kući.

Nema ograničenja ni u dobi pacijentkinje. Poenta je da pacijentice dođu na vrijeme. Pristup bez bola, nema velike pripreme i odlazi istog dana kući“, kazala je prof. Ljuca.