Cazinski ljekar za mjesec dana propisao 600 lažnih recepata

Vijesti 17. dec 201517:37 > 19:19
N1

Pojedini ljekari i apotekari putem lažnih i prepravljenih recepata izvlače novac Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. Samo za prvih šest mjeseci ove godine metodom slučajnog uzorka otkriveno je 200 lažnih i oko 120 prepravljenih recepata.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Zavod je redovno isplaćivao fakture za pojedine recepte apotekama, zbog čega je budžet probijen za blizu 2 miliona KM godišnje.

Haris Hadžalić je prije dvije godine dobio poziv iz Doma zdravlja Cazin. Bio je iznenađen onim što je saznao!

“Kao pacijent sam se našao na jednom spisku pacijenata kojima je izdato više recepata za lijekove, koje ja apsolutno ne koristim”, tvrdi Hadžalić.

Njegove lične podatke je zloupotrijebio doktor Senad Selimović koji je propisivao lažne recepte. Interna istraga je pokazala da je dr. Selimović za mjesec dana propisao blizu 600 lažnih recepata.

“Dešavalo se u tom mjesecu da je po jednom pacijentu propisao čak i po 18 pakovanja Loprila”, kazao je Muris Jalkić, direktor Doma zdravlja Cazin.

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) je ove godine formirao dvije komisije – jedna kontroliše kartone pacijenata i knjige protokola u kojima se evidentira dolazak pacijenata dok druga broji i analizira recepte apoteka koji su pristigli Zavodu na naplatu, upoređujući ih sa njihovim fakturama.

“Doslovno broje recept po recept i gledaju da li tu ima zloupotreba. A, zloupotreba sigurno ima”, smatra Ibrahim Kajtazović, ministar zdravstva i socijalne politike USK.

“Preliminarno, mi smo već vidjeli nepravilnosti, ali istraga još traje”, otkrio je Almin Handanagić, direktor ZZO USK.

Komisija je metodom slučajnog uzorka analizirala rad 14 ljekara Doma zdravlja Bihać za prvih šest mjeseci ove godine. Otkrila je 212 lažnih recepata koje su prepisali doktori Mehmed Hukić i Amir Cerić.

“Gledajući kartone pacijenata otkrivamo da za izdate lijekove pacijenti nisu uopšte bili kod ljekara! Nije evidentiran njihov dolazak! To su po meni fiktivni recepti”, ističe Aida Dervišević, članica komisije.

Osim ovoga, komisija je otkrila da je najmanje 121 recept bio prepravljen u apotekama. Ovakav način manipulisanja raširen je među apotekama u USK. Tokom snimanja u jednoj privatnoj apoteci u Cazinu i sami smo uočili prepravljeni recept.

“Recimo, doktor je na receptu propisao dva pakovanja određenog lijeka, a apoteka je još dodala dva! To je takozvano ‘zidanje'”, dodaje Dervišević.

Analiza izvještaja koju su radili novinari CIN-a je pokazala da je najveći broj lažnih ali i prepravljenih recepata realiziran preko apoteka „Europharm“ i „Kovačević“. Zbog toga je Zavod obustavio isplate ovim apotekama do okončanja istrage. U Zavodu su nam rekli da će nalaze komisije proslijediti nadležnom tužilaštvu.

“Neka se istražni organi pozabave s tim. I mislim da će se to i uraditi, jer ovo ne može ovako. Ovo je poprimilo tolike razmjere da se sad ne smije stati na ovome”, napominje Dervišević, a Handanagić dodaje: “Pustit ćemo istražne organe da svoj dio završe pa ćemo na kraju imati epilog”.

Zbog ovih manipulacija budžet za esencijalnu listu USK je probijen u prosjeku za oko dva miliona maraka godišnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.