Digitalni tespih – olakšica ili komercijalna zamka?

Vijesti 18. dec 201517:05 > 19:24
N1

Tehnologija je odavno ušla u sve pore naših života. No, da li je pomalo čudno tehnologiju koristiti za prakticiranje vjere?

Gadgeti su ovaj put iznenadili tamo gdje su bili najmanje očekivani.

Tradicionalnu muslimansku brojanicu, odnosno tespih, muslimani vijekovima koriste kako bi veličali Boga izgovaranjem “Bogu ugodnih” riječi. Međutim, ovaj predmet bi uskoro morao nestati iz upotrebe, jer se na tržištu nedavno pojavila njegova digitalna inačica.

Internet oglašivači nude digitalni tespih po cijeni već od 2.5 do 5 konvertibilnih maraka. Jednostavnim pritiskom na dugme olakšava se odbrojavanje i zamjenjuje tradicionalni prelazak prstima preko kuglica.

Mnogi se pitaju da li je ovaj prozvod olakšica ili udar na tradiciju. Vjerski autoriteti smatraju da su olakšice dobrodošle, ali da se istovremeno treba čuvati komercijalnih zamki.

“U osnovi, spominjanje Allaha je srcem, a ritam se prenosi na jezik. Ashabi (prijatelji) Poslanika (Muhammeda) su to činili prstima ili košpicama od hurmi. Mi smo usvojili tespihe i tu se trebamo zaustaviti. Sve ostalo je korist fabrikama, unosan biznis i slično tome”, smatra Nusret Avdibegović, direktor uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH.

Za prijekor ili odobravanje, za upotrebu ili zanemarivanje, digitalni tespih u svakom slučaju pokazuje da je svaki aspekt života nezamisliv bez tehnologije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.