Sigurna kuća pružila spas za 1.625 žrtava nasilja i incesta

Vijesti 18. dec 201517:28 > 19:22
N1

Svaka druga žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja. Zbog straha od zlostavljača ili predrasuda okoline rijetke žene se odluče prijaviti nasilje. One koje skupe hrabrosti smještaju se u Sigurnu kuću, gdje dobijaju zaštitu i pravnu pomoć.

“U Sigurnu kuću sam odlučila prijaviti sebe i svoje dijete zato što sam dugo godina trpila psihičko i fizičko zlostavljanje od svoga supruga. Morala sam to da odlučim jer je u pitanju bio život mene i moga djeteta. Moji prijatelji su mi pomogli da se prijavim i nakon toliko vremena to sam i uradila”, kazala je jedna žrtva zlostavljanja.

Ovo je samo jedan od 1.625 slučajeva koji su od 2000. godinu potražili zaštitu u Sigurnoj kući koja je jedina takva ustanova na području Kantona Sarajevo koja djeluje u okviru Fondacije lokalne demokratije.

Žene, djevojke i djeca su se suočavali za raznim torturama nasilnika. Bilo je pokušaja ubistava, a zabilježeni su i incesti.

“Posljednji slučaj koji je došao u sigurnu kuću, gdje je bili strašno fizičko nasilje od počinitelja koji konzumira alkohol. Ja sad kažem s obzirom da se on napije dođe kući, nastane galama, kako je moguće da ga neko od komšiluka nije prijavio. Gdje vi živite ako to traje 15 godina”, pitala je Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće.

Kaže, da oni koji znaju i poznaju takve slučajeve gdje se dešava nasilje u porodici, a ne žele da reaguju, snose veliki dio odgovornosti. Sigurna kuća, u koju se može doći po preporuci Centra za socijalni rad i MUP-a KS, a na osnovu potpisanih protokola o saradnji sa te dvije institucije i Fondacijom lokalne demoktarije, žrtvama nasilja pruža svu neophodnu pomoć.

“Prošlo je neko vrijeme od kada sam ovdje. Mnogo sam se oporavila i imam psihičku pomoć, ali sam i fizički zaštićena od muža nasilnika”, otkriva žrtva zlostavljanja.

“Nakon što se žena osnaži kroz psiho-socijalni terapijski tretman, potrebna je dalja podrška društva da se tim ženama pomogne kroz ekonomsko osnaživanje. Jer tek kada se ekonomski osnaži možemo reći da smo joj dali mogućnost izbora”, ističe Hodžić-Lemeš.

Žrve nasilja koje su odlučile da prijave svoje slučajeve uspjele su riješiti problem. Ne treba šutjeti, već treba skupiti hrabrosti i reagovati, kao i naša sagovornica, i potražiti pomoć na SOS telefone 1265 i 1264 koji su dostupni 24 sata za sve građane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.